Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προειδοποιώντας ότι ο λόγος χρέους – ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε αρκετές χώρες, ξεπερνώντας το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Αυτό θα απαιτήσει μια λογική διαδικασία εξυγίανσης», τόνισε ο ντε Γκίντος μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ στη Μαδρίτη.
Ο Ισπανός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι οι χώρες που είναι υποχρεωμένες, πρέπει να παρουσιάσουν μέσα στον μήνα τα τετραετή ή επταετή σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης, από τα οποία θα προκύψει μια «διαρθρωτική πορεία προσαρμογής δαπανών».
«Διμερής» η διαπραγμάτευση των σχεδίων
Όπως εξήγησε ο ντε Γκίντος, η διαπραγμάτευση αυτών των σχεδίων θα είναι «διμερής» μεταξύ των χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρέπει να είναι «λογική και συνετή». Η δημοσιονομική πολιτική -είπε ο Ισπανός τραπεζίτης- θα είναι περισσότερο στην προσοχή των αγορών και αν αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, «περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι από τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει δημόσιο χρέος και να επανεπενδύει τα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα σημαίνει μηνιαία απόσυρση 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας περαιτέρω τη ρευστότητα της αγοράς. Αυτή η μείωση της ρευστότητας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη χορήγηση πιστώσεων, επηρεάζοντας τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις εταιρείες, και θα αναγκάσει τις τράπεζες να ανταγωνιστούν για την προσέλκυση κεφαλαίων, αυξάνοντας πιθανώς τα επιτόκια των καταθέσεων.