Skip to main content

Βουδαπέστη: Απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων από το 2026 ψήφισε το 6ο διαμέρισμα σε τοπικό δημοψήφισμα

REUTERS/Bernadett Szabo

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν προετοιμάζει κανονισμό για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υπέρ της της απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το 2026 τάχθηκαν με ποσοστό 54% οι κάτοικοι του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 20,52%, που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είναι υψηλότερο από εκείνο που παρατηρείται σε άλλες τοπικές πρωτοβουλίες.

«Η πλειοψηφία του ΄ναι’ δείχνει ότι οι κάτοικοι του έκτου διαμερίσματος εκτιμούν περισσότερο την ηρεμία στα σπίτια τους παρά τα διαφυγόντα κέρδη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δήμαρχος του έκτου διαμερίσματος, Ταμάς Σοπρόνι, υποστηρίζει ότι η δημοτικότητα της πόλης δικαιολογεί το να ζητεί κάποιος τη γνώμη των κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα διαθέσιμα ακίνητα και στην ποιότητα ζωής.

Οι πολέμιοι της απαγόρευσης διατείνονται αντίθετα ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει τα έσοδα όχι μόνο των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, αλλά και των γειτονικών καφέ και εστιατορίων, τα οποία έχουν κυρίως ως πελατεία τους ξένους τουρίστες.

Έρχεται κανονισμός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ουγγαρία

Όπως αναφέρει το Reuters, το αποτέλεσμα του τοπικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να προετοιμάζει κανονισμό για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας ευθύνονται για την έλλειψη στέγης και τα υψηλά μισθώματα.

Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τον περασμένο χρόνο σχεδόν 719 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην Ε.Ε. προήλθαν από διαδικτυακές κρατήσεις μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor, με το Παρίσι να προηγείται των πρωτευουσών της ΕΕ με περισσότερες από 19 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Στην κεντρική Ευρώπη, η Βουδαπέστη ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός για βραχυχρόνιες διανυκτερεύσεις με 6,7 εκατομμύρια κρατήσεις, μπροστά από τη Βιέννη, την Πράγα, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία.