Skip to main content

Πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Fed στην εβδομάδα των «τριών μαγισσών»

Την απόφαση της Fed αναμένουν άλλες δύο τραπεζικές «μάγισσες» για να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν τα επιτόκια

Μείωση κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης; Είναι η μόνη απορία των επενδυτών καθώς η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη την περικοπή του βασικού της επιτοκίου για πρώτη φορά από το 2020, σηματοδοτώντας το τέλος τριών ετών υψηλού πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την απόφαση της Fed αναμένουν πάντως άλλες δύο τραπεζικές «μάγισσες» για να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν τα επιτόκια: Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη και της Ιαπωνίας την Παρασκευή και μένει να δούμε κατά πόσο θα ακολουθήσουν και την ΕΚΤ που μείωσε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης .

Οι προθέσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν είναι μυστικές: ο Τζερόμ Πάουελ, το ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου. «Ήρθε η ώρα», είπε ο πρόεδρος της Fed.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα μειώσουν τα επιτόκια  ή όχι, αλλά κατά πόσο», λέει η Αλίσια Μοντεστίνο, καθηγήτρια Οικονομικών στο Northeastern University στη Βοστώνη.

Σκληρές προβλέψεις

«Θα επιλέξουν οι αξιωματούχοι της Fed μια μέτρια περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης  ή θα καταφέρουν ένα μεγάλο χτύπημα με 50 μονάδες ,απευθείας; Οι προβλέψεις είναι στενές μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, αλλά η κλίμακα κλίνει ελαφρώς προς την πλευρά των 25 μονάδων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ομίλου CME. «Η αγορά εργασίας ψύχεται χωρίς να καταρρέει, η κατανάλωση  παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά είναι μάλλον πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί», συνοψίζει η  Αμερικανίδα οικονομολόγος Νάνσι Βαν ντεν Χούτεν της Oxford Economics.

«Η Fed ανησυχεί πλέον περισσότερο για την αγορά εργασίας, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός», σημειώνει και προσθέτει: Τα πρόσφατα στοιχεία «ήταν ελαφρώς απογοητευτικά και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει τον στόχο του 2%,», που θεωρείται υγιές για την οικονομία.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 2,9% τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που  εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- ανέκαμψε σε διάστημα ενός μήνα. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η χώρα γυρίζει «σελίδα στον πληθωρισμό».

Τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές

Η καθηγήτρια Μοντεσίνο  αναμένει μόνο μια «μικρή μείωση» των επιτοκίων της Fed γιατί «δεν βρισκόμαστε ακόμη στην επικίνδυνη ζώνη». Αρα, « τίποτα δεν δικαιολογεί μια σημαντική διακύμανση των επιτοκίων τώρα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Ντέικο,  επικεφαλής οικονομολόγο της EY, ο οποίος αναμένει επίσης μείωση 25 μονάδων βάσης, «μια μεγαλύτερη πτώση θα ισοδυναμούσε με μια σιωπηρή παραδοχή ότι η Fed έκανε λάθος που δεν χαλάρωσε την πολιτική της τον Ιούλιο».

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνεδρίαση της Federal Reserve θα είναι η τελευταία πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, με το αποτέλεσμά τους να είναι ανοικτό.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει μάλιστα επανειλημμένα για αποδυνάμωση της Fed, ενώ υπάρχει και το ερώτημα αν η Κάμαλα Χάρις θα καθιστούσε την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής τράπεζας, κορυφαία προτεραιότητα.

Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, δεν προστατεύεται πραγματικά από το νόμο ή το σύνταγμα. Η ανεξαρτησία της βασίζεται κυρίως σε συμβάσεις και άγραφους κανόνες. Ένας πρόεδρος που θα ήθελε να το κάνει, θα μπορούσε σχετικά εύκολα να αναλάβει τη Fed.

Προκειμένου να προστατευθεί από τέτοιες επιθέσεις, είναι σημαντικό για την Fed να έχει καθαρό ισολογισμό. Με άλλα λόγια: για να επιβιώσει στο μακροπρόθεσμο πόλεμο, πρέπει να κερδίσει τη μεσοπρόθεσμη μάχη. Η υψηλή φήμη μεταξύ του πληθυσμού μπορεί να προστατεύσει την κεντρική τράπεζα σε κάποιο βαθμό, αλλά μια αμαυρωμένη εικόνα, θα άνοιγε το παράθυρο για μια εξωτερική επιρροή, από τον Λευκό Οίκο.