Skip to main content

Ρωσία: Αυξήθηκε στο 19% το βασικό επιτόκιο

REUTERS/Maxim Shemetov

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επικαλέστηκε τις πιέσεις λόγω του επίμονου πληθωρισμού

Κατά 100 μονάδες βάσης, στο 19%, αύξησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το επιτόκιο αναφοράς, με φόντο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Αναλυτές που επικαλείται το Reuters ανέμεναν πως το επιτόκιο θα διατηρείτο σταθερό, στο 18%.

Ωστόσο, κατά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός.

«Συνολικά, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και δεν έχουν ακόμη δείξει τάση μείωσης», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο 7,7% από 6,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή η άνοδος πυροδότησε τη σημερινή απόφαση.

Συνολικά ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 9,05% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, υποχωρώντας ελαφρώς από το 9,13% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Από την αρχή του έτους οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,35%.

Οι τελευταίες μακροικονομικές προβλέψεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί για όλο το έτος στο 7,3%, πολύ πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας.