Skip to main content

JPMorgan – BofA: «Κόφτης» στις ώρες εργασίας μετά την κατακραυγή – Μόνο….16ωρο την ημέρα

Οι αμοιβές των junior τραπεζιτών είναι αξιοζήλευτες - Αλλά πόσο εξαντλητικά μπορεί να είναι τα ωράρια;

Φρένο στην υπερ-εργασία θέλουν να βάλουν οι κολοσσοί της Wall Street εν μέσω κατακραυγής για μία επικίνδυνη κουλτούρα, που οδηγεί σε εξάντληση και σοβαρά προβλήματα υγείας τους νεαρούς τραπεζίτες.

Για να αντιληφθεί κανείς για τι ωράρια μιλάμε, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η JPMorgan θα βάλει «ταβάνι» στις ανώτατες ώρες απασχόλησης… τις 80 ώρες την εβδομάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος και πάλι θα μπορεί να απασχολείται έως και 16 ώρες την ημέρα για πενθήμερο ή σχεδόν 12 ώρες την ημέρα, αν κάνει 7ημερο και δεν έχει κανένα απολύτως ρεπό. Ένα σχέδιο που φέρεται να έχει προταθεί στην JPMorgan για την εφαρμογή του 80ωρου είναι 6ημερο με ωράριο από τις 08:30 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ και ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό.

Η Bank of America από την πλευρά της είχε ήδη υιοθετήσει «κόφτη» στις ώρες εργασίας, αλλά φαίνεται πως κανείς δεν τον τηρούσε. Εξετάζει έτσι ένα εργαλείο, με το οποίο οι junior τραπεζίτες θα μπορούν να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους για το πόσες ώρες πραγματικά απασχολούνται.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται στον απόηχο μεγάλης έρευνας της WSJ, που στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις με πάνω από 40 νυν και πρώην τραπεζίτες, και αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι στην Bank of America ήταν κοινό μυστικό πως τα διευθυντικά στελέχη έδιναν οδηγία στους υφισταμένους τους να ψεύδονται για το ωράριό της, δηλώνοντας πολύ λιγότερες ώρες εργασίας από τις πραγματικές.

Οι δύο όψεις του κόσμου της τραπεζικής

Το ερώτημα του πόσες ώρες μπορεί να απασχολείται ένας Junior banker, του οποίου οι απολαβές μπορούν να φτάσουν έως και τα 200.000 δολάρια ετησίως, διχάζει τη Wall Street επί δεκαετίες. Προφανώς οι απολαβές στον κόσμο της επενδυτικής τραπεζικής δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες ενός μέσου εργαζομένου. Δεν περιμένει λοιπόν κανείς 8ωρο και 5νθημερο.

Από την άλλη όμως κάπου πρέπει να μπαίνει και ένα όριο. Καταγγελίες υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την κουλτούρα της υπερ-εργασίας, που από τη μία κάνει τους τραπεζίτες εκατομμυριούχους μέσα σε λίγα χρόνια καριέρας και από την άλλη μπορεί να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του 35χρονου που χτύπησε το καμπανάκι

Πρόσφατα ο θάνατος ενός 35χρονου τραπεζίτη της Bank of America που εργαζόταν πάνω 100 ώρες την εβδομάδα επί μήνες πυροδότησε κύμα οργής. Ο Λίο Λουκένας συμμετείχε σε μία ομάδα της τράπεζας, που προσπαθούσε να κλείσει ένα deal 2 δισ. δολαρίων. Η αυτοψία διαπίστωσε ότι πέθανε από θρόμβο αίματος που σχηματίστηκε σε στεφανιαία αρτηρία.

Το εβδομαδιαίο ανώτατο όριο των ωρών λειτουργίας στην JPMorgan, που θα υιοθετηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας, είναι το ίδιο που ισχύει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για το ιατρικό προσωπικό. Η τράπεζα σχεδιάζει να κάνει εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ένα live deal.