Skip to main content

Ινδία: Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Samsung απεργούν

REUTERS/Praveen Paramasivam

«Επ' αόριστον απεργία» έγραφαν αφίσες που αναρτήθηκαν έξω από το εργοστάσιο

Σε απεργία προχώρησαν την Τρίτη εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα βασικό εργοστάσιο της Samsung στη νότια Ινδία, με αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς.

Η Samsung με έδρα τη Νότια Κορέα, η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στην Ινδία, υπολογίζει τη χώρα ως βασική αναπτυσσόμενη αγορά, ανταγωνιζόμενη με εταιρείες όπως η LG Electronics για την κατασκευή των πάντων, από τηλεοράσεις και ψυγεία μέχρι smartphones.

Το εργοστάσιο στο Sriperumbudur, το μικρότερο από τα δύο ινδικά εργοστάσια της Samsung, που πλήττεται από την απεργία, απασχολεί περίπου 1.800 άτομα και κατασκευάζει ηλεκτρονικά προϊόντα και όχι smartphones.

Αλλά εξακολουθεί να συνεισφέρει το 20% με 30% των ετήσιων εσόδων της Samsung ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, δήλωσαν δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Επ’ αόριστον απεργία»

Αφίσες που έγραφαν « Επ’ αόριστον απεργία» αναρτήθηκαν έξω από το εργοστάσιο κοντά στην πόλη Τσενάι, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι με στολές της εταιρείας έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη ζέστη.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου E. Muthukumar δήλωσε στο Reuters ότι «η απεργία θα συνεχιστεί για τρίτη ημέρα» την Τετάρτη.

Περίπου η μισή ημερήσια παραγωγή του εργοστασίου επηρεάστηκε όταν πολλοί εργαζόμενοι έμειναν μακριά τη Δευτέρα και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πιέζουν τα αιτήματά τους για υψηλότερους μισθούς, καλύτερο ωράριο και, το σημαντικότερο, θέλουν η Samsung να αναγνωρίσει το σχηματισμό ενός συνδικάτου που υποστηρίζεται από την ομάδα Centre of Indian Trade Unions.

Ο υπουργός Εργασίας του Ταμίλ Ναντού Veera Raghava Rao δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη πότε θα επιλυθεί το θέμα.

Εκπρόσωπος της Samsung India δήλωσε τη Δευτέρα ότι ασχολείται ενεργά με τους εργαζόμενους «για την αντιμετώπιση τυχόν παραπόνων που μπορεί να έχουν και τη συμμόρφωση με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς».

Η απεργία έρχεται πριν από την εορταστική περίοδο στην Ινδία, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν δώρα ή αντικείμενα για προσωπική χρήση, δελεασμένοι από τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές.

Πηγή: CNN