H ιταλική UniCredit εξαγόρασε το 9% της γερμανικής Commerzbank, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας. Η UniCredit διέθεσε έως και 1,4 δισ. ευρώ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση.
Η ιταλική τράπεζα αξιοποίησε το γεγονός ότι η γερμανική πούλησε χθες το 4,49% των μετοχών της Commerzbank, που είχε αποκτήσει μέσω της διάσωσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η ιταλική τράπεζα εξασφάλισε το υπόλοιπο 4,5% στην ελεύθερη αγορά.
Η είδηση οδήγησε τις μετοχές της Commerzbank σε άνοδο περίπου 17%, στα 14,71 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο της αξίας της μετοχής από τον Μάρτιο του 2020. Οι μετοχές της Unicredit αυξήθηκαν κατά περίπου 3% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Η Commerzbank ανακοίνωσε επίσης απροσδόκητα ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Μάνφρεντ Κνοφ, αποχωρεί από την τράπεζα μετά τη λήξη του συμβολαίου του στα τέλη Δεκεμβρίου 2025 .
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι Ιταλοί προσπαθούσαν να εξαγοράσουν την Commerzbank εδώ και χρόνια.
Η UniCredit ήταν ήδη παρούσα στη Γερμανία μέσω της HypoVereinsbank, με έδρα το Μόναχο, όπου καταργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλές θέσεις μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο.
Η ιταλική τράπεζα απέκτησε επίσης πέρυσι μερίδιο 9% στην Alpha Bank, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο. Τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε επίσης στην εξαγορά της βελγικής ψηφιακής τράπεζας Aion και της πλατφόρμας cloud Vodeno έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξυγίανση του τραπεζικού τομέα
Κορυφαίοι οικονομολόγοι αξιολόγησαν θετικά την κίνηση της Unicredit. «Η ενοποίηση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά έχει οικονομική λογική», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), Μόριτζ Σούλαρικ. «Αυτό ισχύει επίσης για την εμβάθυνση της ένωσης τραπεζών και κεφαλαιαγορών στην ΕΕ, καθώς αναμένεται να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά της ΕΕ να λαμβάνουν δάνεια», πρόσθεσε.
Η εξαγορά αυτή εντάσσεται πάντως και στις επιδιώξεις της ΕΚΤ να δημιουργήσει ισχυρότερες και πιο φερέγγυες τράπεζες εκτός των συνόρων των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να είναι ικανές να ανταγωνίζονται τους παγκόσμιους κολοσσούς και να αντέχουν σε δυσμενείς οικονομικούς κύκλους.
Αντίδραση των συνδικάτων
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της γερμανικής τράπεζας εξέφρασαν πάντως ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην Commerzbank. Ο γραμματέας του συνδικάτου Verdi και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Στέφαν Βίτμαν, δήλωσε στη «Handelsblatt» ότι οι εργαζόμενοι «θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με κάθε μέσο».
Ο Βίτμαν ζήτησε μάλιστα βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να λάβει σαφή θέση και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο 12% των μετοχών της για να αποτρέψει μια επιζήμια εξαγορά της Commerzbank».