Skip to main content

«Κήρυξη πολέμου» στο εσωτερικό της Volkswagen

Moritz Frankenberg/Pool via REUTERS

Μια βαθιά σύγκρουση διαφαίνεται στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας

Σε μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της  Audi  στις Βρυξέλλες, έκλεψαν τα κλειδιά 200 οχημάτων, αντιδρώντας στις φήμες  για πιθανό κλείσιμο της επιχείρησης.

Η Audi απείλησε να υποβάλει καταγγελία εάν τα κλειδιά δεν επιστραφούν, προειδοποιώντας ότι υπεύθυνοι της κλοπής θα εντοπιστούν από τις κάμερες παρακολούθησης και θα τιμωρηθούν.

Τα κλειδιά επιστράφηκαν τελικά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Η Audi -θυγατρική της Volkswagen-ενημέρωσε από τον Ιούλιο τους 3.000 εργαζομένους στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο. Την περασμένη Τρίτη η Volkswagen ανακοίνωσε ότι κανένα νέο μοντέλο δεν θα παραχθεί στις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια.

Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι απάντησαν με στάσεις εργασίας και τα συνδικάτα κήρυξαν ημέρα διαμαρτυρίας για τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, οι εργαζόμενοι της Audi θέλουν να αναγκάσουν τη διοίκηση να μιλήσει με σαφήνεια  για το μέλλον του εργοστασίου στις Βρυξέλλες, όπου κατασκευάζεται κυρίως το ηλεκτρικό SUV Q8-etron. Όμως η ζήτηση για το άλλοτε δημοφιλές μοντέλο κατέρρευσε, ειδικά στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, κανένα άλλο μοντέλο δεν θα παραχθεί στις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, η «μαμά» Volkswagen  αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσιά της στη Γερμανία, για πρώτη φορά από την ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας πριν 87 χρόνια.

Για να μειώσει το κόστος και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα, η εταιρεία κατήγγειλε μάλιστα συλλογικές συμβάσεις από το 1994, που περιλαμβάνουν κυρίως την ασφάλεια απασχόλησης, η οποία απέκλειε τις απολύσεις για λειτουργικούς λόγους. Καταγγέλθηκε επίσης η συμφωνία πλαίσιο για τα στελέχη, ο κανονισμός για την πρόσληψη ασκούμενων εργαζομένων και  η σύμβαση προσωρινής απασχόλησης.

«Ιστορική επίθεση»

Μια βαθιά σύγκρουση διαφαίνεται στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. Για «κήρυξη πολέμου στη Volkswagen», κάνει μάλιστα λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «τερματίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις. Το συνδικάτο των εργαζομένων κάνει λόγο για «ιστορική επίθεση». Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων «θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτήν την ιστορική επίθεση στις δουλειές μας. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις μαζί μας για λειτουργικούς λόγους»

Ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της VW, Γκιούναρ Κίλιαν είπε πάντως ότι η Volkswagen θέλει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους υπαλλήλους. «Η εταιρεία είναι έτοιμη να προωθήσει την έναρξη του επερχόμενου γύρου συλλογικών διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο του 2025, η Volkswagen θα αντιμετωπίσει σημαντικές αυξήσεις του κόστους εργασίας. Ο διαπραγματευτής της IG Metall, Θόρστεν Γκρέγκερ  δήλωσε ότι το κόστος για την εταιρεία μπορεί να φτάσει τα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος είναι ότι εάν καταγγελθούν οι συλλογικές συμβάσεις, θα τεθεί και πάλι σε ισχύ η σύμβαση που ίσχυε πριν από το 1994. Αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, περισσότερες ώρες εργασίας με πλήρη μισθολογική αποζημίωση, υψηλότερες προσαυξήσεις για υπερωρίες και εργασία το Σάββατο.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη»: Τα σχέδια της VW για λουκέτα στη Γερμανία και το σήμα κινδύνου για όλη την Ευρώπη

«Μικρότερη η τούρτα»

Το αφεντικό της VW,Ολιβερ Μπλούμε χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική, μιλώντας στην Bild. «Η κατάσταση στη VW είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείς να αφήσεις τα πάντα να συνεχίσουν όπως πριν», είπε ο Μπλούμε. Ταυτόχρονα, νέοι ανταγωνιστές από την Ασία μπήκαν με δύναμη στην αγορά. «Η τούρτα έχει γίνει μικρότερη και έχουμε περισσότερους καλεσμένους στο τραπέζι», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Ο Μπλούμε υπερασπίστηκε επίσης τη Γερμανία ως τοποθεσία για τα εργοστάσια της εταιρείας: «Είμαστε σταθερά αφοσιωμένοι στη Γερμανία ως τοποθεσία, επειδή η Volkswagen έχει διαμορφώσει ολόκληρες γενιές. Έχουμε υπαλλήλους των οποίων οι παππούδες εργάζονταν ήδη στη Volkswagen. Θέλω τα εγγόνια τους να μπορούν ακόμα να δουλέψω και εδώ».

Αναμφίβολα, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ πριν. Το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο σκληρό, λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το αφεντικό της VW χρησιμοποίησε ένα λογοπαίγνιο στα γερμανικά: «Η  λέξη Volkswagen περιέχει επίσης τη λέξη “wagen”, που εκτός από “αυτοκίνητο”, ως ρήμα σημαίνει  “τολμώ”…Πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε ξανά κάτι: να τολμήσουμε να πετύχουμε.»