Όταν τον Ιούλιο το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, μόνο κάποιοι αθεράπευτα αισιόδοξοι θα στοιχημάτιζαν ότι δύο μήνες μετά θα «πάλευε» να μην πέσει από τα 70 δολάρια.
Ωστόσο, ο φόβος μιας βαθιάς παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρώπη έχει ανατρέψει την αγορά. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχει επίσης αναβάλει για τον Δεκέμβριο την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο επιστροφή στην αγορά 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι καταλήξουν να υλοποιηθούν, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να καταλήξει σε νέα πτώση. «Μια χρονιά για την οποία υπήρχαν υποσχέσεις ότι θα είναι ανοδική στις τιμές του πετρελαίου, θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ακριβώς το αντίθετο», τονίζουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς.
Το Brent διαπραγματευόταν το μεσημέρι στα 71,51 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2021. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί επίσης σε χαμηλό 14 μηνών, στα 68,41 δολάρια.
Η Τζόαν Καμπρέρο, σύμβουλος της Eco Trader, εκτιμά μάλιστα ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 62 δολάρια μετά την απώλεια βασικής υποστήριξης. «Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε μάλιστα να υποχωρήσει ακόμη και στα 55 δολάρια το βαρέλι, αν το Brent χάσει το προπύργιο των 70 δολαρίων», προσθέτει.
Η Morgan Stanley αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις
Ήδη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις τιμές του Brent. Η ζήτηση παραμένει στάσιμη ενώ η προσφορά παραμένει άφθονη. Ο αναλυτής Μάρτιν Ρατς, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, αναμένει τώρα μια μέση τιμή 75 δολάρια το βαρέλι, το τέταρτο τρίμηνο. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 80 δολάρια. «Η πτώση των τιμών ήταν ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν», λέει ο Ρατς.
Ημερήσιο πλεόνασμα ενός εκατομμυρίου βαρελιών
Η Morgan Stanley προβλέπει πλεόνασμα περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα μέχρι το 2025.
Σε μια εβδομαδιαία σύγκριση, το Brent έχασε σχεδόν 10% με την πτώση να επιδεινώνεται με τα νέα συμβόλαια στο τέλος του μήνα. Οι εβδομαδιαίες απώλειες για το αμερικανικό αργό ήταν 8%. «Η αγορά πετρελαίου θεωρείται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ως σημαντικά πιο χαλαρή από ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες», όπως γράφει ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank στο σημερινό τεύχος του «Rohstoffe Aktuell».
Αυτό φαίνεται επίσης στη συμπεριφορά των κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών επενδυτών, οι οποίοι μείωσαν σημαντικά τις καθαρές θέσεις αγοράς τους σε Brent και αργό.
«Η απόφαση του ΟΠΕΚ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής που είχε προγραμματίσει για τον Οκτώβριο κατά δύο μήνες, προέκυψε μόνο υπό τεράστια πίεση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου», λέει ο Φριτς.
«Κερδοσκοπικές πωλήσεις»
Ο ΟΠΕΚ συνεχίζει πάντως να κάνει λόγο για «κερδοσκοπικές κινήσεις» στην αγορά στη μηνιαία έκθεσή του για τον Σεπτέμβριο. Το καρτέλ απέδωσε την πτώση των τιμών σε κερδοσκοπία των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds.
Ο ΟΠΕΚ παραδέχεται πάντως ότι η ζήτηση θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι περίμενε. Αυτό αντιπροσωπεύει για το 2024 μια ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και κατά 1,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο προηγούμενο μηνιαίο δελτίο ο ΟΠΕΚ ανέμενε ότι οι αυξήσεις θα ήταν 2,11 εκατ. βαρέλια και 1,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση μετά από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις τρεις πιο σημαντικές περιοχές για τη ζήτηση πετρελαίου – ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη. Αυτό ενισχύει τις αμφιβολίες για το εάν η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί πραγματικά αισθητά το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναμενόταν προηγουμένως», εξηγεί ο Κάρστεν Φριτς.
Σε κάθε περίπτωση, το πετρέλαιο αντιμετωπίζει ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.