Skip to main content

«Έσπασε τα φρένα» το Euribor

To Euribor 12μήνου υποχώρησε στο 2,986%, καθώς η πτωτική πορεία του διατραπεζικού συνδέεται άμεσα με τις προσδοκίες για νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης

Κάτω από το 3% υποχώρησε έστω και για μία ημέρα το Euribor 12μήνου, σπάζοντας για πρώτη φορά αυτό το ψυχολογικό φράγμα από τον Δεκέμβριο του 2022 και σκορπίζοντας χαμόγελα στους δανειολήπτες με κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια.

To Euribor 12μήνου υποχώρησε στο 2,986%, καθώς η πτωτική πορεία του διατραπεζικού συνδέεται άμεσα με τις προσδοκίες για νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης.

Είναι φυσικά πολύ νωρίς αν θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα η υποχώρηση του Euribor, που αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος  διαμορφώνεται στο 3,056% .

Οι τράπεζες υπολογίζουν τα  κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια με  βάση τον μηνιαίο μέσο όρο του Euribor και σύμφωνα με τους ειδικούς αν κλείσει τον Σεπτέμβριο σε αυτά τα επίπεδα, για ένα υπό αναθεώρηση στεγαστικό δάνειο 140.000 ευρώ για 30 χρόνια και με διαφορά 1%, η μηνιαία δόση θα μειωνόταν περίπου κατά 100 ευρώ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με την αγορά να προεξοφλεί μάλιστα τουλάχιστον άλλη μία, περικοπή τον Δεκέμβριο.

H διαφαινόμενη πορεία μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη ενίσχυσε σταδιακά την τάση μείωσης του Euribor από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο δείκτης με τον οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, έκλεισε στο 3,703%.

Τον Αύγουστο η υποχώρηση ήταν πολύ σημαντική και ο μέσος όρος του μήνα διαμορφώθηκε στο 3,166%. Επιπλέον, η πτώση του Euribor 12μήνου τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη από μήνα σε μήνα ,από τον Οκτώβριο του 2022. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η απότομη πτώση του Euribor είναι καλό νέο τόσο για την αγορά στεγαστικών δανείων όσο και για τους πολίτες οι οποίοι θα δουν επιτέλους τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους να μειώνονται στην επόμενη αναθεώρηση.

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη του Euribor θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν όμως υπάρξουν  τελικά μόνο άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου, η πτώση του Euribor θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Αν και η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα βρίσκεται το Euribor 12μήνου στο τέλος του έτους είναι υψηλή, η πρόβλεψη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 3% στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο θα πέσουν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ