Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου της για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune Dimanche.
Η Γαλλία ζήτησε πρόσθετο χρόνο για να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ του σχεδίου και του νομοσχεδίου της για τα δημοσιονομικά του 2025, αναφέρει το Bloomberg. Το σχέδιο έπρεπε να έχει υποβληθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε στις 5 Σεπτεμβρίου τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Η πιο επείγουσα προτεραιότητα του Μπαρνιέ θα είναι ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση έως την 1η Οκτωβρίου. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει πρώτα να βρει έναν νέο υπουργό Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει στη θέση αυτή.
Η ΕΕ είχε ζητήσει από τη Γαλλία και άλλες έξι χώρες να στείλουν στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο μια πιο μακροπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% ως προς το ΑΕΠ.
Εκπόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα La Tribune ότι « η Γαλλία ζήτησε μια τέτοια παράταση », χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκειά της.
Οι μεταβατικές διατάξεις των νέων ευρωπαϊκών κανόνων που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο προβλέπουν τη δυνατότητα « παράτασης αυτής της προθεσμίας της 20ης Σεπτεμβρίου για εύλογο χρονικό διάστημα εάν συμφωνήσουν το κράτος μέλος και η Επιτροπή ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινήσει διαδικασίες για το έλλειμμα κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Από το 2020 εκκρεμούν επίσης και σχετικές διαδικασίες κατά της Ρουμανίας.
Ο στόχος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να πειστούν τα κράτη να εφαρμόσουν χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να επιβληθούν από την Κομισιόν πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, αν τα κράτη αυτά δεν κατεβάσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Αύξηση του ελλείμματος
Για την ιστορία, το σχέδιο που κοινοποίησε πριν ένα χρόνο το Παρίσι στις Βρυξέλλες προέβλεπε έλλειμμα 4,4% το 2024. Για να πιάσει το στόχο του 3% ως το 2027, η Γαλλία πρέπει να βρει 100 δισ. ευρώ, ένας στόχος που φαίνεται απρόσιτος. « Αν κοιτάξουμε τον προϋπολογισμό που κληρονομεί ο Μπαρνιέ και τη δημοσιονομική τροχιά της Γαλλίας, το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό », σημειώνει ο Σαντέρ Τορντουάρ, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού και επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο σκέψης του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.
« Αν δεν ληφθούν μέτρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γαλλία θα παραβιάσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και δεν θα σεβαστεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ατζέντα εξαρτάται μάλιστα από την επίλυση της δύσκολης γαλλικής εξίσωσης. «Οι Βρυξέλλες χρειάζονται αποδείξεις για τη μελλοντική δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας», λέει ο Γάλλος οικονομολόγος.
Η εμπειρία του Μπαρνιέ
Για να άρει το αδιέξοδο, ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα πλεονεκτήματα που έχει: την εμπειρία και την αξιοπιστία που απέσπασε ως διαπραγματευτής του Brexit.
« Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ικανότητά του Μπαρνιέ να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με την Επιτροπή και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου», διαβεβαιώνει ο Τορντουάρ. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως ένας από τους καλύτερους για αυτό.
Σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στο χρόνο, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία το γεγονός ότι η Γερμανία μπαίνει επίσης σε προεκλογική περίοδο. Υπάρχουν φήμες στις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή θα περιμένει να περάσουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025, για να κινήσει τις όποιες διαδικασίες και αφού πρώτα παρουσιάσει το νέο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2028 ως το 2034.
Διαβάστε ακόμη