Skip to main content

Γιατί ο χρυσός δεν σκουριάζει, ακόμη κι αν τον έχουμε θαμμένο στον κήπο μας

Η ισχυρή απόδοση του κίτρινου μετάλλου μπορεί να οφείλεται στις πιο θεμελιώδεις ιδιότητές του

Ο χρυσός ζει μεγάλες στιγμές. Η τιμή του έχει σημειώσει νέο ρεκόρ. Η αξία μιας τυπικής ράβδου χρυσού εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά σε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.  Και οι πολύ πλούσιοι σπεύδουν να δημιουργήσουν αποθέματα.

Ποιο είναι το νόημα του χρυσού; Όπως γλαφυρά αναφέρει ο ο οικονομικός αναλυτής του Bloomberg John Stepek, σε περίπτωση μιας οικονομικής κατάρρευσης- σε χώρες χωρίς τη θεσμική σταθερότητα που ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν δεδομένη εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες- «με λίγο χρυσό … θαμμένο στον κήπο σας θα διατηρήσετε μέρος του πλούτου σας».

  • Ο χρυσός, είναι η καταλληλότερη αξία για χρήση ως φυσικό χρήμα, σε περίπτωση ανάγκης καθώς δεν εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα οποιασδήποτε άλλης οντότητας για να διατηρήσει την αξία του.
  • Ο χρυσός είναι ανθεκτικός (άρα μπορείτε να τον αποθηκεύσετε και δεν πρόκειται να σκουριάσει).
  • Είναι ανταλλάξιμος.
  • Η ποσότητα  που εξορύσσεται αυξάνεται αρκετά αργά, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για έκρηξη της προσφοράς του.
  • Το χρήμα δεν είναι παρά μια μορφή μηχανισμού που όπως κάθε τεχνολογία, εξελίσσεται. Αλλά αν το νομισματικό σύστημα αποτύχει, οι εγγενείς ιδιότητες του χρυσού τον καθιστούν πολύτιμο εφεδρικό μέσο.

Ο χρυσός – νόμισμα της κρίσης: Σε ζήτηση όσο ποτέ

 Η δυτική υπεροψία και το ναδίρ της αξίας του

Ο χρυσός βρέθηκε στο ναδίρ του , όταν μεταξύ 1999 και 2002, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε να πουλήσει περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού της Βρετανίας

Ο Μπράουν δέχτηκε πολλά πυρά γι’ αυτό, αλλά κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ξεκίνησε η κυκλοφορία του ευρώ. Περίπου το 40% των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του χρυσού πήγε στο νέο νόμισμα.

Με άλλα λόγια, η Βρετανία αντάλλαξε το «εφεδρικό της χρήμα» για να δείξει την υποστήριξή  στο νεόκοπο, ριζοσπαστικό νομισματικό πείραμα.

Αυτό το άλμα πίστης στο ευρώ συμπίπτει με την περίοδο της κορύφωσης της δυτικής υπεροψίας, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα προβλήματα της οικονομίας είχαν λυθεί σε μεγάλο βαθμό, είχαμε φτάσει… στο τέλος της ιστορίας και το ίδιο το μέταλλο θεωρούνταν πλέον ένα περιουσιακό στοιχείο κατάλληλο μόνο για τους αμετανόητα παρανοϊκούς.

Οι ελπίδες δεν ευοδώθηκαν

Προφανώς, από τότε ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος γεωπολιτικά.

Οι ελπίδες ότι η Κίνα και η Ρωσία θα γίνονταν φίλοι, επειδή ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς ήταν αποδεδειγμένα καλύτερος από τον κομμουνισμό δεν ευοδωθήκαν, για ένα ευρύ φάσμα λόγων.

Και τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου αμφισβητείται, λόγω των προσπαθειών αποδολαριοποίησης διαφόρων κρατών, κυρίως της Κίνας.

«Εφεδρικό» χρήμα

Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν χρυσό και το έκαναν με συνέπεια, ακόμη και στο ναδίρ της αγοράς. Αν εξακολουθούν να τον θεωρούν αναπόσπαστο μέρος του νομισματικού συστήματος, αυτό είναι  κάτι που σίγουρα αξίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας.

Οπότε, αν ανησυχείτε για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, τι χρειάζεστε; Άφθονο «εφεδρικό χρήμα». Ένα περιουσιακό στοιχείο «για πάντα».

naftemporiki.gr