Στους ρυθμούς της Αφρικής «χορεύει» το Πεκίνο. Αντιπροσωπείες από 53 αφρικανικές χώρες έφτασαν στην κινεζική πρωτεύουσα για να μετάσχουν στην 9η Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας–Αφρικής (FOCAC).
Το τριήμερο φόρουμ που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια μεταξύ Κίνας και Αφρικής, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις της χρονιάς. Παρών στη Σύνοδο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που διαβεβαίωσε την Κίνα και την Αφρική για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στη συνεργασία τους. «Μπορείτε να βασιστείτε στην πλήρη δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει μια ισχυρή εταιρική σχέση Κίνας-Αφρικής», τόνισε ο Γκουτέρες.
«Ο στόχος είναι να συνυπάρχουν δύο ιστορικές φιλοσοφίες», λέει στη Ναυτεμπορική, κινέζος αξιωματούχος: «Η κινεζική Αρμονπια και η αφρικανική Ubuntu που ενσωματώνει ένα κοινό ήθος που δίνει έμφαση στην κοινή ευθύνη, την εμπιστοσύνη και τη διασύνδεση μεταξύ της κοινότητας».
Αναμφίβολα, το «φλερτ» με την Αφρική είναι το αγαπημένο σπορ πολλών χωρών, αλλά η Κίνα θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής τα τελευταία 15 χρόνια. Ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Κίνα, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και της αφρικανικής ηπείρου μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε περίπου 152 δισ. ευρώ.
3.000 κινεζικές εταιρείες στην Αφρική
Η Κίνα αρέσκεται να παρουσιάζεται ως ηγέτης του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Και η σύνοδος κορυφής προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αυτό. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ ανακοίνωσε στο Φόρουμ την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 360 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Αφρική. Σύμφωνα με τον ίδιο, 210 δισ. γουάν θα δοθούν μέσω δανείων και άλλα 80 δισ. μέσω διαφόρων ενισχύσεων. Τα υπόλοιπα 70 δισ. πρόκειται να επενδυθούν μέσω κινεζικών εταιρειών. Περισσότερες από 3.000 κινεζικές εταιρείες είναι παρούσες άλλωστε σε αφρικανικές πόλεις.
Ο Σι υποσχέθηκε στους 53 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την Αφρική ότι θα προωθήσει συνεργασίες στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, του εμπορίου, της αγροτικής ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της στην Αφρική και υποσχέθηκε εμπόριο χωρίς δασμούς.
Η Κίνα βοηθά την ήπειρο να περάσει σε μια νέα εποχή. Αλλά όχι για τίποτα: τα έργα χρηματοδοτούνται από δάνεια και μερικά από αυτά δεν αποδίδουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κινεζική επενδυτική στρατηγική έχει πλέον αλλάξει. Το 2016, η Κίνα χορήγησε δάνεια αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Χρήματα κυρίως για μεγάλα έργα που θεωρούνταν συχνά υπερμεγέθη. Στη συνέχεια, τα δάνεια μειώθηκαν χρόνο με το χρόνο. Πέρυσι, τα δάνεια της Κίνας προς την Αφρική έφτασαν τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια , ανέφερε η Washington Post. Είναι ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ετών και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Στρατηγικές υποδομές
Τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα έχει κατασκευάσει διάφορες στρατηγικές υποδομές στην Αφρική, όπως, για παράδειγμα, τη σιδηροδρομική γραμμή Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπουτί ή τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Νιγηρία, την Γκάνα και την Γκαμπόν. Οι επενδύσεις αυτές επέτρεψαν στο Πεκίνο να οικοδομήσει μια θετική φήμη σε ολόκληρη την Μαύρη ήπειρο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι κύριες επενδύσεις που έγιναν στην αφρικανική ήπειρο αφορούσαν κυρίως την αγορά πρώτων υλών, αλλά σήμερα αυξάνεται η προσοχή στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για παράδειγμα, προμηθεύει στην Κίνα περισσότερο από το 60% του κοβαλτίου, βασικό συστατικό στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικά, και έτσι έχει γίνει βασικός παίκτης στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Ωστόσο, οι επενδύσεις στην Αφρική γίνονται όλο και πιο ελκυστικές στους τομείς της μεταποίησης και των εξαγωγών. Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλιακών πάνελ αναζητούν ολοένα και περισσότερο αγοραστές σε αναπτυσσόμενες χώρες, μετά την αύξηση των δασμών εισαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Η Κίνα έχει κατασκευάσει περισσότερες από 1.000 γέφυρες, σχεδόν 100 λιμάνια και 10.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών στην Αφρική τα τελευταία 25 χρόνια.
Το μήνυμα: Η Κίνα βοηθά την ήπειρο να περάσει σε μια νέα εποχή. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η Κίνα υπέγραψε πέρυσι τρεις συμφωνίες στην Αφρική αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων , για ένα ηλιακό πάρκο, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό και για τη μεταφορά ενέργειας.
Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού»
Το διπλωματικό αποτύπωμα της Κίνας στην Αφρική επισκιάζει σιγά σιγά την επιρροή των παραδοσιακών δυτικών εταίρων. Στόχος του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ είναι να ενισχύσει τις σχέσεις με την ήπειρο και να αναζωογονήσει το εμπορικό και επενδυτικό του πρόγραμμα « Belt and Road »-τον νέο «δρόμο του Μεταξιού» .
Σύμφωνα με την Washington Post , ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με 12 Αφρικανούς ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ανακοινώνοντας ενισχυμένες συνεργασίες με χώρες όπως η Νιγηρία , το Μάλι , οι Κομόρες , το Τόγκο , το Τζιμπουτί , το Τσαντ και η Νότια Αφρική .
Μετά από 75 χρόνια συνεχούς εξερεύνησης, η Κίνα ανακάλυψε πώς να εκσυγχρονιστεί με τους δικούς της όρους. Η ιδέα του «κινέζικου εκσυγχρονισμού», εμπνευσμένη από την κομφουκιανή φιλοσοφία, επιδιώκει τη συλλογική επιτυχία. Αυτός ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος στοχεύει να είναι περιεκτικός και ανοιχτός σε όλους, προωθεί την κοινή ευημερία προς όφελος όλων.