Πιο ακριβή θα είναι η επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, καθώς η χώρα αποφάσισε να αυξήσει τον τουριστικό φόρο (IVL) από 35 δολάρια Νέας Ζηλανδίας σε 100 δολάρια Νέας Ζηλανδίας από την 1η Οκτωβρίου.
«Ο διεθνής τουρισμός συνοδεύεται επίσης από κόστος για τις τοπικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης πίεσης στις περιφερειακές υποδομές και του υψηλότερου κόστους συντήρησης και συντήρησης σε όλη την περιουσία μας για τη διατήρηση», δήλωσε ο Matt Doocey, υπουργός Φιλοξενίας και Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας, σε δήλωση που ανακοίνωσε την είδηση.
Το IVL, το οποίο εισήχθη αρχικά το 2019, έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Doocey, οι διεθνείς τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ Μαρτίου 2023 και Μαρτίου 2024.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την αύξηση των τιμών.
Η Tourism Industry Aotearoa (TIA), μια κοινοπραξία επαγγελματιών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από όλη τη χώρα, κατέκρινε την απόφαση.
«Η τουριστική ανάκαμψη της Νέας Ζηλανδίας υπολείπεται του υπόλοιπου κόσμου και αυτό θα πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. Η ομάδα πιστεύει ότι η Νέα Ζηλανδία θα χάσει τουρίστες από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πτήσεις είναι πιο πολλές και τα τέλη εισόδου λιγότερο απαγορευτικά.
Τουριστική βίζα
Το IVL δεν είναι το μόνο πρόσθετο κόστος που θα πλήξει τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία.
Οι υψηλότερες τιμές για τις τουριστικές βίζες τίθενται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ανεβαίνοντας από 131 σε 211 δολάρια.
Οι πολίτες 60 χωρών και εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας και του Μεξικού, μπορούν να εισέλθουν στη Νέα Ζηλανδία είναι επιλέξιμοι για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν έως και τρεις μήνες στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς. Οι ταξιδιώτες που κατέχουν αυτά τα διαβατήρια εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποκτήσουν ηλεκτρονική βίζα και να πληρώσουν το IVL.
Λόγω των νέων κανόνων, η κυβέρνηση αναμένει ότι η επεξεργασία της βίζας θα διαρκέσει περισσότερο φέτος. Η υπηρεσία μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι όσοι ελπίζουν να επισκεφθούν την χώρα κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου και όσοι σχεδιάζουν να έρθουν για το σεληνιακό νέο έτος θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Νοεμβρίου.
Η «άνοδος» των τουριστικών φόρων
Είτε ονομάζονται IVL, είτε τέλος πρόσβασης, είτε ταξιδιωτικό κίνητρο, οι «τουριστικοί φόροι» είναι μία από τις πιο καυτές συζητήσεις στην ταξιδιωτική βιομηχανία αυτή τη στιγμή.
Περίπου 60 προορισμοί σε όλο τον κόσμο, από τη Βενετία έως το Μπουτάν, χρεώνουν κάποιο είδος τέλους στους ταξιδιώτες απλώς για την είσοδο και την επίσκεψή τους – χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των γευμάτων, των ξενοδοχείων ή των εισιτηρίων εισόδου. Σχεδόν όλοι οι τόποι με αυτούς τους τουριστικούς φόρους λένε ότι το τέλος είναι απαραίτητο για να αντισταθμιστεί η συμφόρηση, η περιβαλλοντική ζημιά και άλλες παρενέργειες του υπερτουρισμού.
Και δεν φαίνεται ότι αυτά τα τέλη θα εξαφανιστούν σύντομα. Το Εδιμβούργο της Σκωτίας και το Ζερμάτ της Ελβετίας είναι μεταξύ των τόπων που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής τελών στο μέλλον.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Bangor στην Ουαλία, «υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι τουρίστες αποτρέπονται από την επίσκεψη» σε προορισμούς που έχουν τουριστικούς φόρους.
Πηγή: CNN