Skip to main content

VW: Υπεραμύνεται των σχεδίων για κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία

Ο οικονομικός διευθυντής άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται κλείσιμο δύο εργοστασίων στη Γερμανία

Κύμα αντιδράσεων έχουν πυροδοτήσει στη Γερμανία οι ανακοινώσεις της Volkswagen AG ότι θα εξετάσει το κλείσιμο εργοστασίων στη χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ίδια ωστόσο επιμένει στην αναγκαιότητα δύσκολων αποφάσεων.

Η ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη δεν έχει ανακάμψει δυναμικά μετά την επέλαση του Covid -19 και τα lockdown, με τις ταξινομήσεις να εξακολουθούν να απέχουν 2 εκατ. οχήματα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως είπε σε συνέλευση των εργαζομένων στο Βόλφσμπουργκ o οικονομικός διευθυντής, Άρνο Άντλιτς, η Volkswagen έχει δει τις πωλήσεις της να συρρικνώνονται κατά περίπου 500.000 αυτοκίνητα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο εργοστάσια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Όλιβερ Μπλούμε,  γνωστός για τις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Πόρσε – Πιχ, που ελέγχει την κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει «κατάλληλα» μέτρα για να καταστήσει την εταιρεία πιο κερδοφόρα.

«Εμείς είμαστε η VW, όχι εσείς»

«Η τρέχουσα κατάσταση στο brand της VW μας επηρεάζει όλους συναισθηματικά, συμπεριλαμβανομένου εμού προσωπικά», υποστήριξε ο Μπλούμε, ο οποίος εντάχθηκε στη VW το 1994. «Προέρχομαι από την περιοχή, έχω εργαστεί για τον όμιλο επί 30 χρόνια και υπόσχομαι να αξιοποιήσω όλη την εμπειρία μου για να ανακάμψει η VW».

Περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση της Τετάρτης. Πολλοί εξ αυτών κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν. «Εμείς είμαστε η Volkswagen. Όχι εσείς». Η Ντανιέλα Καβάλο, εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του εποπτικού συμβουλίου, είπε ότι θα δώσει μάχη προκειμένου να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Σχολίασε δε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών επιδόσεων στις ΗΠΑ.