Πιέσεις από το ΔΝΤ με σκοπό να υποτιμήσει γρηγορότερα το νόμισμά του, να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τις προσπάθειές του για αύξηση της φορολογίας ώστε να καλύψει το κενό του προϋπολογισμού, αναμένουν αξιωματούχοι του Κιέβου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέπτεται το Κίεβο αναμένεται να πιέσει την χειμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα να ακολουθήσει αυτά τα βήματα ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική υποστήριξη. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα κάνουν λόγο για προκαταρκτικές συζητήσεις με το ταμείο και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.
Πάντως το αποτέλεσμα της επιθεώρησης θα μπορούσε να ξεκλειδώσει δόση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς στην Ουκρανία, εάν οι απεσταλμένοι του Ταμείου αποφασίσει ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος και διαθέτει επαρκή κεφάλαια και πολιτικές που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, ωστόσο, είναι απρόθυμη να αφήσει τη γρίβνα να εξασθενήσει περαιτέρω. Το νόμισμα έχει ήδη χάσει περισσότερο από 10% από τον Οκτώβριο, όταν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας επιβλήθηκε σταθερή συναλλαγματική ισοοτιμία.
Υποτίμηση του νομίσματος και υψηλότεροι φόροι, θα ήταν επίσης πολιτικά επιζήμοι πόσω μάλλον που ο πληθυσμός παλεύει με τις συνέπειες του πολέμου.
Το ΔΝΤ, καθώς και η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Ουκρανία έχει βασιστεί στη διεθνή υποστήριξη για όπλα και χρηματοδότηση στη προσπάθειά της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Τα οικονομικά της κυβέρνησης της Ουκρανίας έχουν υποστηριχθεί από περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους, καθώς και από το ΔΝΤ. Ωστόσο, το έθνος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.