Skip to main content

Στάνο (Κομισιόν): Άλλο ΕΕ, άλλο BRICS

Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Πέτερ Στάνο ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS

Oι BRICS και η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί ως προς τους στόχους και τη δομή, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις, Πέτερ Στάνο.

Ο Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, ανέφερε ότι, «η Τουρκία είναι χώρα όπως κάθε άλλη για να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο γι’ αυτή σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμαχίες και τη συνεργασία».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα το όποιο έχει κάποιους περιορισμούς. « Έχουμε τελωνειακή ένωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις που είναι πολύ επωφελείς για την Τουρκία», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, όπως είπε οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με όλα τα στάνταρ και τους κανόνες της ΕΕ.

Η Τουρκία ζήτησε επισήμως να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η άποψη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, τη στιγμή που η Άγκυρα εμφανίζεται απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου στην προσπάθεια ένταξής της στην Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες.

Πλέον, κατά τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Τουρκία φιλοδοξεί να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές, παραμένοντας παράλληλα στο ΝΑΤΟ και διατηρώντας καλές σχέσεις και με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Τι ωθεί την Τουρκία στην αγκαλιά των BRICS