Skip to main content

Σινιάλο για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων στέλνει η μεγάλη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

REUTERS/Jana Rodenbusch/File Photo

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021

Πλησιάζει η ώρα για μειώσεις επιτοκίων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που κατέδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Αύγουστο στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021, πριν ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται φθάνοντας στο απόγειο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση κατά 3% των τιμών της ενέργειας. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης πληθωρισμού στον οποίο εστιάζει η Fed παρουσίασε οριακή αύξηση τον Ιούλιο, γεγονός που δεν αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Aναλυτικά:

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Αύγουστο στο 2,2%, από 2,6% τον Ιούλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021, πριν ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας στο απόγειο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού, τον Αύγουστο, οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη υποχώρηση κατά 3% των τιμών της ενέργειας. Η θετική αυτή εξέλιξη θεωρείται πως οριστικοποιεί τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, στις 12 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια, τον Ιούνιο, από το 4% στο 3,75%.

Ακόμη και το θεωρούμενο κατεξοχήν «γεράκι» μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εμφανίστηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, δηλώνοντας πως μια περαιτέρω σταδιακή μείωσή τους δεν θα εκτροχιάσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όπως φοβούνται κάποια μέλη. «Δεδομένου ότι η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από ένα σύνολο κρίσιμων παραδοχών, η πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και προσεκτικά», είπε σε ομιλία της, στο Ταλίν της Εσθονίας. «Ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής δεν μπορεί να είναι μηχανικός. Πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις», συμπλήρωσε. «Μπορούμε να είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι ότι, τον Σεπτέμβριο, είναι δυνατόν να μειωθούν τα επιτόκια», δήλωσε, επίσης, μιλώντας στο Bloomberg, στο Ταλίν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ.

Οι αγορές ποντάρουν σε δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις από την ΕΚΤ, φέτος, συν επιπλέον βήματα το 2025. Πάντως, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν στο 4,2%, από το ήδη υψηλό ποσοστό του 4%. Η αύξησή τους θεωρείται, ωστόσο, αποτέλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αλλά και της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μισθών. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε και αυτός στο 2,8%, από 2,9% τον Ιούλιο.

Μεταξύ των κρατών – μελών, η πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία συνέβαλε περισσότερο στη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, καταγράφοντας σημαντική μείωση από το αναμενόμενο 2,3%.

Αποπληθωρισμός

Σε μηνιαία βάση, η Γερμανία κατέγραψε αποπληθωρισμό με μείωση των τιμών κατά 0,2%, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές της ενέργειας. Άλλα κράτη – μέλη που κατέγραψαν, τον Αύγουστο, αρνητικό πληθωρισμό ήταν η Λιθουανία (0,5%), η Φινλανδία (0,5%), η Λετονία (0,4%), η Ιταλία (0,1%), η Αυστρία (0,1%) και η Πορτογαλία (0,1%).

Το Βέλγιο ήταν ένα από τα κράτη – μέλη που παρουσίασε αύξηση του πληθωρισμού 1,6% σε σχέση με μείωση 0,6% τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2024. Σε ετήσια βάση, το Βέλγιο κατέγραψε τον υψηλότερο πληθωρισμό στο 4,5%, αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 5,4% του Ιουλίου και ακολουθούν η Εσθονία με 3,4%, η Ολλανδία με 3,3%, η Σλοβακία με 3,2% και η Ελλάδα με 3,1%. Τα χαμηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού είχε η Λετονία (0,9%) και η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία (και οι τρεις 1,1%). Η Eurostat ανακοίνωσε και τα στοιχεία για την απασχόληση, με την ανεργία στην Ευρωζώνη να μειώνεται από 6,5% σε 6,4%, τον Αύγουστο.

Οριακή αύξηση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο περισσότερο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού στον οποίο εστιάζει η Fed παρουσίασε οριακή αύξηση, τον Ιούλιο, γεγονός που δεν αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων, τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε 1,7%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο του έτους. Οι αξιωματούχοι της Fed εστιάζουν περισσότερο στον δομικό δείκτη, ως αντιπροσωπευτικότερο των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Οι κινήσεις της Fed

Τα στοιχεία της Παρασκευής ενισχύουν την εκτίμηση πως η Fed θα αρχίσει να αποκλιμακώνει τα επιτόκια από τον άλλο μήνα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από το Τζάκσον Χολ ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ είχε δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την προηγούμενη Παρασκευή, πως έχει «έρθει ο καιρός» να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως η Fed στη συνεδρίασή της, στις 17-18 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής με μία μείωση των επιτοκίων της τάξης του 0,25