Skip to main content

Γαλλία: Ο πληθωρισμός κάτω από το 2%

REUTERS/Toby Melville

Η υποχώρηση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Γερμανία κάτω από το όριο του 2% αναμένεται να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ να μειώσει και πάλι τα βασικά επιτόκια

Στο 1,9% υποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γαλλία, με τον δείκτη να πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 2% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

«Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 1,9% από 2,3% τον Ιούλιο, λόγω της πολύ σαφούς επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας», αναφέρει το INSEE, στην προσωρινή του εκτίμηση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 1,9% στη Γαλλία ακολουθεί την επίτευξη του ίδιου στόχου και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το INSEE, το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% σε διάστημα ενός έτους τον Αύγουστο, ενώ είχε εκτιναχθεί σχεδόν κατά 7% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ποσοστό ίδιο με αυτόν του Ιουλίου, ενώ οι υπηρεσίες – που βαρύνουν περισσότερο τον δείκτη – αυξήθηκαν κατά 3,1% σε διάστημα ενός έτους.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία και τη Γαλλία κάτω από το όριο του 2% αναμένεται να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ να μειώσει και πάλι τα βασικά επιτόκια, στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και την Ισπανία «παρέχουν επαρκή υποστήριξη για περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο », σύμφωνα με τον Ελμαρ Φόλκερ , οικονομολόγο της LBBW.

Σταθερή η κατανάλωση των νοικοκυριών

Το INSEE διευκρίνισε επίσης ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσίασε ελαφρά ανάκαμψη τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε όγκο σε σύγκριση με τον μήνα Ιούνιο. Αυτή η αύξηση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ακολουθεί μια πτώση 0,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που αναθεωρήθηκαν από το INSEE.

Η κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των δαπανών των νοικοκυριών σε αγαθά, ακολουθεί την ίδια δυναμική. Ενισχύθηκε τον Ιούλιο (+0,9%), μετά από σημαντική πτώση τον Ιούνιο (-1,7%), λόγω της αύξησης της κατανάλωσης καυσίμων, ιδιαίτερα της σούπερ αμόλυβδης. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο θα μειώνονται.