Χαράς ευαγγέλια στη Μόσχα: « Υπερτριπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη της Gazprom το πρώτο εξάμηνο», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.
Χάρη στις αυξανόμενες εξαγωγές φυσικού αερίου, τα καθαρά κέρδη της Gazprom ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια), υπερκαλύπτοντας τις απώλειες, ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέγραψε η εταιρεία το 2023, λόγω της δραστικής μείωσης των εξαγωγών μέσω αγωγών στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα πάντως, το Κίεβο αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την Gazprom για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μοναδικού αγωγού που περνά από το Ουκρανικό έδαφος και φτάνει στην Ουγγαρία και την Αυστρία.
Ο Ζελένσκι κλείνει τη στρόφιγγα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θέλει να χρησιμοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Ουκρανίας για να ασκήσει πίεση στη Μόσχα. Εντάσσεται άλλωστε στο ευρύτερο πλαίσιο του ενεργειακού και γεωπολιτικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, στον οποίο η Ουκρανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως χώρα διέλευσης για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αυτή η φαινομενικά ρεαλιστική απόφαση εγείρει πάντως πολλά γεωπολιτικά ερωτήματα. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση αποτελεί ένα περίπλοκο αίνιγμα. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η επιθυμία να υποστηριχθεί η Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανάγκη διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού. Κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και την αποφυγή ενεργειακής κρίσης.
Από την πλευρά του Κρεμλίνου, η κίνηση του Κιέβου θεωρείται περαιτέρω πρόκληση, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της Μόσχας στην Ευρώπη μέσω του ελέγχου των ενεργειακών πόρων. Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση χρησιμοποιώντας νέες διαδρομές διαμετακόμισης, όπως το Nord Stream 2, για να παρακάμψει πλήρως την Ουκρανία, μειώνοντας έτσι την επιρροή του Κιέβου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Το σαμποτάζ στους Nord Stream
Ήδη , στη Γερμανία έχει αρχίσει συζήτηση για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγωγούς Nord Stream, για να ξαναρχίσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι δύο εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023, έχει πλέον φανεί ότι προκλήθηκαν από Ουκρανικό «δάκτυλο». Η Wall Street Journal «φωτογραφίζει» Ουκρανούς στρατηγούς αλλά και τον Ζελένσκι πίσω από τις εκρήξεις στους Nord Stream.
Οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν βάσιμα πλέον ότι το σαμποτάζ έγινε από εκπαιδευτές καταδύσεων από το Κίεβο, μεταξύ των οποίων και ο Βολοντίμιρ Σ, κατάφερε να διαφύγει στην Ουκρανία με διπλωματικό αυτοκίνητο μέσω Πολωνίας και ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Ουκρανία: «Απόλυτη ανοησία» ότι εμπλεκόμαστε στη διολοφθορά του Nord Stream
Ο καταζητούμενος Ουκρανός δύτης έχει άλλωστε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο βίντεο που τον δείχνουν να κάνει καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.
Οι αγωγοί Nord Stream ήταν σε βάθος μεταξύ 70 και 80 μέτρων στα σημεία πρόσδεσης και οι ειδικοί στις καταδύσεις πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί σαμποτέρ μπορούσαν να φτάσουν σε αυτά τα βάθη. Πρόκειται για εκπαιδευτές καταδύσεων που μετέχουν σε παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία είχε δημιουργηθεί την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης. «Τα πιστοποιητικά τους υποδεικνύουν άριστα εκπαιδευμένους δύτες. Επομένως, τα βάθη κατάδυσης 80 μέτρων στη Βαλτική Θάλασσα δεν θα πρέπει να αποτελούσαν μεγάλη πρόκληση με τον κατάλληλο εξοπλισμό», εξηγεί ο Μάρκους Ντέρινγκ από την Professional Association for Technical Diving (PATD).
«Οι καταζητούμενοι Ουκρανοί δύτες -σαμποτέρ εμφανίζονται μάλιστα ως υπερ-πατριώτες και σίγουρα υπάρχουν επαφές με τον στρατό. Το ερώτημα παραμένει από πού πήραν οι σαμποτέρ το ειδικό εκρηκτικό HMX που χρησιμοποιούσαν και πώς έμαθαν να το χρησιμοποιούν», γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
Η Γερμανία ο «μεγάλος χαμένος»
Το σαμποτάζ αυτό έχει κοστίσει στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. «Μέχρι σήμερα, μόνο οι ενοικιαζόμενες πλατφόρμες LNG κοστίζουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα», έγραψε η οικονομική εφημερίδα WirtschaftsWoche, μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Το έργο Nord Stream 1 κόστισε 7,4 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία είχε επωφεληθεί από το συγκριτικά φθηνό ρωσικό αέριο για χρόνια. Με το σαμποτάζ στους αγωγούς, οι γερμανικές εταιρείες υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της διακοπής λειτουργίας των αγωγών της Gazprom. Αρκετές μεγάλες εταιρείες χρειάστηκε να διαγράψουν πολλά εκατομμύρια επειδή ο αγωγός Nord Stream2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.
Το γεγονός ότι οι πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς στέρησε από τη Γερμανία πολλή φθηνή ενέργεια, έχει ξεσηκώσει άλλωστε κύμα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που καλούν την κυβέρνηση Σολτς να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ανέξοδη η επισκευή των αγωγών
Με την γερμανική οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία χρειάζεται επίσης μια εναλλακτική λύση.
Μετά τις εκρήξεις μάλιστα, διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες πιέζουν για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγωγούς. Η επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών άλλωστε, δεν θα κοστίσει τίποτα στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η επισκευή του Nord Stream 1 θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προβλέπεται γερμανική συμμετοχή, με βάση τη σύμβαση.
Για τον Nord Stream 2 επίσης, το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού δεν είναι πιστοποιημένος ως ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων σύμφωνα με τον νόμο περί βιομηχανίας ενέργειας.