Skip to main content

Κάτω από το 2% ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αλλά οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί

Πού οφείλεται η πτώση - Κίνδυνος σπείρας μισθών-τιμών καθώς οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν , κάτι που μπορεί περάσει στο ράφι

Για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι χρόνια το ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο κάτω από το όριο του 2% και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι θα διαμορφωθεί στο 1,9%, σύμφωνα με τα προκαρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον πρόβλημα για τους καταναλωτές στη Γερμανία», σχολίασε ο Ούλριχ Κάτερ  από την Dekabank.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξεπλάγησαν, καθώς κατά μέσο όρο περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 2,1% τον Αύγουστο, μετά το 2,3% του Ιουλίου.

Οι στατιστικολόγοι επισημαίνουν ιδιαίτερα τη σαφή πτώση των τιμών της ενέργειας από έτος σε έτος. «Η βενζίνη, το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν φθηνότερα τον Αύγουστο από πριν», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Landesbank Hessen-Thüringen. Η τιμή της βενζίνης έχει υποχωρήσει στη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς τις τελευταίες ημέρες.

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός μειώθηκε

Οι καταναλωτές και οι εταιρείες είναι επίσης πιθανό να έχουν ωφεληθεί από μια θετική συναλλαγματική επίδραση του ευρώ.

Τον Αύγουστο, το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε από 1,08 δολάρια σε 1,1201 δολάρια στο αποκορύφωμά του. Αυτό μείωσε τις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές και τις εταιρείες στην ευρωζώνη, καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε δολάρια.

Από την πλευρά των καταναλωτών και των εταιρειών, το γεγονός ότι η «ισχύς του ευρώ» σημαίνει στην πραγματικότητα αδυναμία του δολαρίου ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ωστόσο, η σημερινή «ισχύς» του ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο.

Η πίεση στις νομισματικές αρχές αυξάνεται

Με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της εκ νέου μείωσης των επιτοκίων. Η αγορά ήδη αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να μην αναπτύσσεται σε πραγματικούς όρους και η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε σύγκριση με τις ΗΠΑ θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες», τονίζει ο Εκχαρτ Σούλτε, επικεφαλής οικονομολόγος του MainSky Asset Management.

Θα ανέβει ξανά ο πληθωρισμός σύντομα;

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου Ifo είναι αισιόδοξο και αναμένει ακόμη και ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανώς αρχικά κάτω από το όριο του 2% που στοχεύει η ΕΚΤ», δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομικών του Ifo, Τίμο Βολμερσόιζερ.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ξανά μεσοπρόθεσμα. «Στους επόμενους έξι έως 12 μήνες, το επιτόκιο είναι πιθανό να επιστρέψει στο 3%», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Σάιρους ντε λα Ρούμπια της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Ο εμπειρογνώμονας της αγοράς Ρόμπερ Ρέτφελντ από την Wellenreiter-Invest βλέπει επίσης αύξηση του πληθωρισμού ξανά στο μέλλον. «Οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται ακόμη πραγματικά τη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo , Κλάους Βόλραμπε. Γι’ αυτό και θα  κρατήσουν τα λεφτά τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Κίνδυνος σπείρας μισθών-τιμών;

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν έχουν δώσει ακόμη μια ξεκάθαρη απάντηση όσον αφορά τον πληθωρισμό. Επισημαίνουν ότι ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού είναι  2,8%, ο οποίος παρέμεινε πεισματικά υψηλός τον Αύγουστο. Τονίζουν ακόμη τον κίνδυνο μιας σπείρας μισθών-τιμών, λαμβάνοντας υπόψη  τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διακυμάνσεις.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι ονομαστικοί μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 5,4% . Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι αυξημένοι μισθοί θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους παραγωγής και οι εταιρείες θα μετακυλίσουν μια τέτοια αύξηση στις τιμές στα ράφια.

«Οι συμφωνίες για υψηλούς μισθούς συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των υπηρεσιών», λένε οι ειδικοί. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος προσωπικού στους πελάτες τους. Μάλιστα, οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο, σε αντίθεση με τη γενική τάση μείωσης των τιμών καταναλωτή.

Όχι βιαστικά συμπεράσματα

Ως εκ τούτου, ο Φρίντριχ Χάινεμαν από το Ινστιτούτο ZEW στο Mannheim παραμένει επιφυλακτικός: «Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι πολύ ορατός σε πολλούς ανθρώπους και συνεχίζει να είναι ανησυχητικός. Τα νέα στοιχεία σηματοδοτούν επομένως μια ενδιάμεση επιτυχία, αλλά όχι ακόμη μια σημαντική πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών.»

Να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, προειδοποιούν Γερμανοί οικονομολόγοι. Όπως λέει ο Ελμαρ Φόλκελ από την LBBW. «Το φθινόπωρο, αυτά θα μετατραπούν ξανά στο αντίθετο και ως εκ τούτου πιθανότατα θα προκαλέσουν εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού». Εξηγούν ότι οι συμφωνίες για υψηλούς μισθούς συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των υπηρεσιών».