Skip to main content

Nvidia: Υπερδιπλασιασμός εσόδων και κερδών και… βουτιά της μετοχής

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πώς εξηγείται το σφυροκόπημα της μετοχής μετά την ανακοίνωση θεαματικών οικονομικών αποτελεσμάτων

Με άνεση πέρασαν τον πήχυ των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia. Η εταιρεία που παράγει ημιαγωγούς καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έδωσε σήμα για υψηλότερες των προβλέψεων επιδόσεις και το επόμενο τρίμηνο. Παρόλα αυτά η μετοχή της… έκανε βουτιά.

Η Nvidia δήλωσε ότι αναμένει περίπου 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το τρέχον τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για 31,7 δισ. δολάρια, Εάν η πρόβλεψή της επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το προηγούμενο τρίμηνο τα έσοδά της έκαναν άλμα 122% στα 30,04 δισ. δολάρια, μετά από τρεις συνεχόμενες περιόδους ετήσιας αύξησης άνω του 200%.

Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 67 σεντς ανά μετοχή, το τρίμηνο, από 6,18 δισεκατομμύρια δολάρια ή 25 σεντς ανά μετοχή.

Η πορεία της μετοχής

Οι μετοχές της Nvidia καταγράφουν αύξηση περισσότερο από 150% φέτος μετά την άνοδο σχεδόν κατά 240% το 2023. Συνολικά από το 2022 η αξία της μετοχής έχει εννιαπλασιαστεί. Η κεφαλαιοποίηση της πρόσφατα ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Nvidia ήταν για λίγο η πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία στον κόσμο, αν και τώρα είναι δεύτερη μετά την Apple.

Γιατί όμως βρέθηκε να υποχωρεί η μετοχή 7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Γιατί οι επενδυτές είχαν θέσει τον πήχυ για την εταιρεία πολύ υψηλότερα και από τους αναλυτές. Τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν εκτιμήσεις στη Wall Street που ήθελαν τα έσοδα τριμήνου της Nvidia να έχουν εκτιναχθεί στα 33 με 34 δισ. δολάρια.

Hopper και Blackwell

Τα έσοδα στην επιχείρηση των κέντρων δεδομένων της Nvidia, η οποία περιλαμβάνει τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της, αυξήθηκαν κατά 154% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 88% των συνολικών πωλήσεων.

Τα τσιπ της Nvidia, όπως το H100 και το H200, χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών generative AI, όπως το ChatGPT της OpenAI και παρουσιάζουν ισχυρότατη ζήτησ. Πολλοί πελάτες ωστόσο περιμένουν το τσιπ AI επόμενης γενιάς της Nvidia, που ονομάζεται Blackwell.