Skip to main content

Διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο: Η νέα κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας

Φωτογραφία του Λι Σιντζούν
Στο λιμάνι Σιντάο Σινγκάνγκ, στην πόλη Ρονγκτσένγκ, στην επαρχία Σαντόνγκ, ένα ξένο επιβατηγό και φορτηγό πλοίο ro-ro φορτώνει και εκφορτώνει φορτίο

Αυξήθηκε κατά 1,2 φορές μέσα 5 χρόνια, από 1,06 τρισ. το 2018 σε 2,38 τρισ. γιουάν το 2023

Ξένα τρόφιμα, καλλυντικά και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης έχουν μπει στα σπίτια των Κινέζων ενώ αντίστοιχα ρούχα, παπούτσια, καπέλα και είδη καθημερινής ανάγκης κινεζικής κατασκευής πωλούνται πλέον ανά τον κόσμο. Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι ανέπαφες παραδόσεις και οι βραχείες αλυσίδες συναλλαγών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Τελωνειακή Διοίκηση της Κίνας, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές και εξαγωγές του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας έφθασαν τα 1,22 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10,5%. Η αύξηση αυτή υπερβαίνει κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες τον συνολικό ρυθμό αύξησης του εξωτερικού εμπορίου για την ίδια περίοδο.

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,2 φορές μέσα 5 χρόνια, από 1,06 τρισ. το 2018 σε 2,38 τρισ. γιουάν το 2023.

«Η Γενική Τελωνειακή Διοίκηση επιθεωρεί πάνω από 7 δισ. δέματα και αποστολές ταχυμεταφορών του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 20 εκατ. δέματα την ημέρα», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Στατιστικών Αναλύσεων της Διοίκησης, Λου Νταλιάνγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί νέα κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τόσο του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας όσο και του παγκόσμιου εμπορίου.

Από το 2014 και για 11 συναπτά έτη, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο περιλαμβάνεται στις εκθέσεις εργασίας της κινεζικής κυβέρνησης. Η τελευταία δημιούργησε 165 ολοκληρωμένες πιλοτικές ζώνες για το συγκεκριμένο είδος εμπορίου που καλύπτουν 31 επαρχίες, αυτόνομες περιφέρειες και δήμους, βελτίωσε και διεύρυνε τη θετική λίστα των διασυνοριακών ηλεκτρονικών λιανικών εισαγωγών και συνεχίζει να βελτιώνει τις σχετικές εποπτικές διαδικασίες εκτελωνισμού. Μια σειρά πολιτικών μέτρων επιτρέπει την άνθηση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν πάνω από 120.000 οντότητες που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι επιχειρήσεις αυτές με θάρρος εξερευνούν ευκαιρίες και καινοτομούν, εξαπλώνοντας το δίκτυό τους σε διάφορες πόλεις της Κίνας όπου εντοπίζουν υψηλής ποιότητας αγαθά. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους και του κύρους των εμπορικών τους σημάτων που θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν στις διεθνείς αγορές. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Temu, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Pinduoduo. Από την έναρξη λειτουργίας της τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει αξιοποιήσει περισσότερες από 100 βιομηχανικές ζώνες παραγωγής στην Γκουανγκντόνγκ, την Τσετζιάνγκ, τη Σαντόνγκ, την Ανχούι και άλλα μέρη, συνδέοντας αποτελεσματικά την εξωτερική ζήτηση με την εγχώρια προσφορά, απλοποιώντας τις διαδικασίες εξαγωγών και βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από τις αρχές του 2024, η εφαρμογή της Temu για κινητά τηλέφωνα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες και χρησιμοποιείται σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο.

Προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των εφοδιαστικών της αλυσίδων η Κίνα συνεχώς αναβαθμίζει την εφαρμοζόμενη τεχνολογία, τα μοντέλα, την επιθεώρηση των προϊόντων και άλλες διαδικασίες. Οι λύσεις που προσφέρουν οι αποθήκες των τελωνείων, οι αποθήκες στο εξωτερικό και οι ψηφιακές διαδικασίες εκτελωνισμού συμβάλλουν στην ανεμπόδιστη ροή των αγαθών μέχρι τους καταναλωτές. Συνεπώς, σήμερα δεν αποτελεί πλέον μακρινό όνειρο το να κάνετε μια παραγγελία και να λάβετε τα προϊόντα σας την επόμενη ημέρα. Για τα αγαθά που αποστέλλονται σε αποθήκες στο εξωτερικά ή σε αποθηκευτικούς χώρους διαλογής, οι παραγγελίες προς το εξωτερικών μπορούν να διεκπεραιωθούν εντός 7 ημερών.

«Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις λειτουργίες του συστήματος τελωνειακών υπηρεσιών για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, να απλοποιούμε περαιτέρω τις διαδικασίες και να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες με στόχο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Λου Νταλιάνγκ.