Skip to main content

Ζάκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος πίεσε το Facebook να λογοκρίνει περιεχόμενο για τoν Covid-19

REUTERS/Nathan Howard

Ο Ζάκερμπεργκ αναφέρει σε αυτήν ότι τελικά η Meta αποφάσισε να κατεβάσει το επίμαχο περιεχόμενο, αλλά πιστεύει ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λάθος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τη μητρική του Facebook, Meta, να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με την πανδημία του κορωνϊού, όπως αποκάλυψε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προσθέτοντας ότι μετανιώνει για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε ως προς τα αιτήματα αυτά.

«Το 2021 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, επανειλημμένα πίεζαν τις ομάδες μας, επί μήνες, να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων χιομουριστικών αναρτήσεων και σάτιρας, και εξέφραζαν έντονη αγανάκτηση όταν δεν συμφωνούσαμε», γράφει ο Ζάκερμπεργκ σε επιστολή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιστολή αναρτήθηκε στη σελίδα της Επιτροπής σε Facebook και Χ. Εκπρόσωπος της Meta επιβεβαίωσε τη γνησιότητά της στο CNBC.

Ο Ζάκερμπεργκ αναφέρει σε αυτήν ότι τελικά η Meta αποφάσισε να κατεβάσει το επίμαχο περιεχόμενο, αλλά πιστεύει ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λάθος. «Μετανιώνω που δεν μίλησα ευθέως για αυτό», επισημαίνει.

Ο Ζάκερμπεργκ σημειώνει στην επιστολή ότι εκ των υστέρων και έχοντας υπόψη του νεότερες πληροφορίες, μπορεί να πει ότι η Meta έλαβε αποφάσεις που δεν θα ελάμβανε ξανά. «Όπως είπα και στις ομάδες μας τότε, αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στα στάνταρντς του περιεχόμενου μας εξαιτίας των πιέσεων από την όποια κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε εάν κάτι συμβεί ξανά», γράφει.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Σε δήλωσή του στο Politico, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με μία θανατηφόρα πανδημία, η κυβέρνηση ενθάρρυνε την υπεύθυνη στάση για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνεπής: Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις τους στους Αμερικανούς, όταν λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για τις πληροφορίες που δημοσιεύουν».

Τον Αύγουστο του 2021 το Facebook ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε πάνω από 20 εκατομμύρια αναρτήσεις.