Skip to main content

Όταν η αυξημένη ζήτηση λουκάνικων, είναι ανησυχητικό μήνυμα για την οικονομία

Πώς εξηγείται η σχέση του λουκάνικου με την ευρωστία της οικονομιας

Η αύξηση της ζήτησης λουκάνικων αποτελεί το τελευταίο σημάδι ότι οι καταναλωτές σφίγγουν και άλλο το ζωνάρι τους, καθώς συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας για τις προοπτικές του Τέξας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υπήρξε «μέτρια αύξηση» στην αγορά λουκάνικων.

Αυτό υποδηλώνει τις τάσεις των αγοραστών να επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα και να περιορίζουν τις δαπάνες τους συνολικά, καθώς ο σωρευτικός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη.

«Αυτή η ομάδα τροφίμων τείνει να αυξάνεται όταν η οικονομία εξασθενεί», σύμφωνα με τα  σχόλια που συνοδεύουν την έκθεση της Dallas Fed. Αυτό συμβαίνει επειδή «τα λουκάνικα είναι ένα καλό υποκατάστατο των πρωτεϊνών του κρέατος το οποίο πωλείται ακριβοτερα».

Ενώ ο ρυθμός του ετήσιου πληθωρισμού έχει πέσει πιο κοντά στα επίπεδα που θεωρούνται  φυσιολογικά από τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, η μαζική αύξηση των τιμών σε σύγκριση με λίγα μόλις χρόνια πριν έχει πικρή γεύση για τους  Αμερικανούς.

Πώς θα διαρκέσει ο μισθός όσο το δυνατόν περισσότερο

Μια αυξανόμενη ομάδα εταιρικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ηγούνται ορισμένων από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων, έχουν προειδοποιήσει ότι ο καταναλωτής αρχίζει να μειώνει τις αγορές του. Συγκεκριμένα, έχουν υπογραμμίσει την πίεση που δέχονται τα χαμηλότερα φορολογικά κλιμάκια, καθώς προσπαθούν να κάνουν τον μισθό τους να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η στροφή στα λουκάνικα αναδεικνύει επίσης μια τάση που οι ειδικοί αποκαλούν «trade down». Ενώ οι εύποροι  εξακολουθούν να ψωνίζουν καλής ποιότητας τρόφιμα, οι αγοραστές που έχουν συνείδηση των υψηλών τιμών, θα κυνηγήσουν χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα, όπως το λουκάνικο.

«Προετοιμάζομαι για ύφεση»

Άλλοι κατασκευαστές τροφίμων που απάντησαν στην έρευνα της Dallas Fed εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την οικονομική τους ευρωστία. Ένας δήλωσε ότι η γεωργία στο σύνολό της «πλήττεται», επικαλούμενος προκλήσεις από παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και το υψηλότερο επίπεδο κόστους.

Ένας άλλος το έθεσε πιο ξεκάθαρα, λέγοντας ότι «προετοιμάζεται για την ύφεση».

naftemporiki.gr