Skip to main content

Δυναμική παρουσία του γουάν στις παγκόσμιες πληρωμές

Φωτογραφία του Γουάνγκ Γκανγκ

Η ανάπτυξη συνδέεται επίσης με τη Ρωσία

Το γουάν συνεχίζει να κάνει δυναμικές εμφανίσεις στις παγκόσμιες πληρωμές και είναι πλέον το τέταρτο μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο, μετά το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και τη στερλίνα και μπροστά από το ιαπωνικό γεν.

Το μερίδιο του κινεζικού γουάν στις παγκόσμιες πληρωμές έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούλιο, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ και να αυξήσει την επιρροή του στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Τέταρτη θέση στην κατάταξη των νομισμάτων πληρωμών

Τον περασμένο μήνα, το γουάν διατήρησε την τέταρτη θέση στην κατάταξη των νομισμάτων πληρωμών, με το μερίδιό του στις παγκόσμιες συναλλαγές να αυξάνεται στο 4,74% από 4,61% τον Ιούνιο.

Η αύξηση παρατηρήθηκε στα στοιχεία της Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), της μεγαλύτερης υπηρεσίας διατραπεζικών μηνυμάτων στον κόσμο.

Ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο το κινεζικό νόμισμα παρέμεινε πάνω από το 4%.

Τα δεδομένα πληρωμών της Swift αποτελούν σημαντικό δείκτη της σχετικής κατάστασης των διεθνών νομισμάτων.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αξία των πληρωμών με διακανονισμό σε γουάν αυξήθηκε κατά 13,4% από τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την αύξηση 10,3% που καταγράφηκε σε όλα τα νομίσματα.

Δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενθάρρυνε για πρώτη φορά τη χρήση του νομίσματός της σε διεθνείς εμπορικούς διακανονισμούς το 2009 ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Εν τω μεταξύ, στην ισοτιμία δολαρίου-γουάν παρατηρήθηκε κάποια ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, που συνάδει με μια περίοδο διεθνούς αδυναμίας του δολαρίου.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η χρήση του γουάν έχει αυξηθεί από τότε που η Ρωσία απορρίφθηκε από το σύστημα του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα περισσότερα από τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Κίνας και Ρωσίας πέρυσι διακανονίστηκαν σε γουάν ή ρούβλια.

Ειδικοί στο θέμα συνέχισαν να προωθούν το γουάν ως εναλλακτικό νόμισμα στο διεθνές εμπόριο, ενώ η αντίληψη ότι το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ρωσίας προκάλεσε αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.

Παρά τις πιέσεις υποτίμησης, η διεθνοποίηση του γουάν προχώρησε φέτος και η χρήση του στο εξωτερικό αυξάνεται», δήλωσε ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην Standard Chartered Bank.

Ο δείκτης παγκοσμιοποίησης του ρενμίνμπι της Standard Chartered, ο οποίος παρακολουθεί επίσης τη διεθνή χρήση του γουάν, συνέχισε να αυξάνεται φέτος μετά από μια απότομη αύξηση 33% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Swift.

Το γουάν ξεπέρασε το ιαπωνικό γεν ως το τέταρτο πιο ενεργό νόμισμα στις παγκόσμιες πληρωμές τον Νοέμβριο του 2023, μετά το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και τη στερλίνα.

Τον Ιούλιο, το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 47,8% των παγκόσμιων πληρωμών, ακολουθούμενο από το ευρώ με 22,5% και τη στερλίνα με 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Swift.