Skip to main content

Τα «περιστέρια» της ΕΚΤ πιέζουν για δύο μειώσεις επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, με τις νομισματικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους τις νέες προβλέψεις από τους οικονομολόγους της κεντρικής τράπεζας

Η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει  ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο Μάρτινς Καζάκς ,κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάρτινς Καζάκς, στο περιθώριο της συνάντησης στο Τζάκσον Χολ.

«Οι προβλέψεις μας για τον Ιούνιο ήταν για δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να μην παραμείνουμε σε αυτό», είπε ο Καζάκς. «Κινούμαστε σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος της βασικής γραμμής των προβλέψεών μας και αυτό συνάδει με μια σταδιακή πτώση των επιτοκίων Τα επιχειρήματα για μια σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι άθικτα», τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, αλλά τα διατήρησε αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Ιούλιο και αυτό δεν απέχει πλέον πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0%.

Η  ΕΚΤ δεν πρέπει να ανεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, είπε ο Καζάκς. «Πλέον αναμένουμε να το πετύχουμε μέχρι το τέλος του 2025».

ΕΚΤ: Στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου η επανεκτίμηση των επιτοκίων

Κρίσιμη η σύνοδος του Σεπτεμβρίου

Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, με τις νομισματικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους τις νέες προβλέψεις από τους οικονομολόγους της κεντρικής τράπεζας για τις εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης και τον πληθωρισμό.

Ο Καζάκς σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφασή του στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου μέχρι να δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου και φανούν οι νέες προβλέψεις.

Η αύξηση των μισθών αποδυναμώνεται

«Οι προβλέψεις μας ήταν ήδη για σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών και είχαμε αριθμούς αυτή την εβδομάδα που έδειχναν μια χαλάρωση αυτής της πίεσης», είπε ο Καζάκς..

Η αύξηση των μισθών μέσω των συλλογικών  διαπραγματεύσεων, σημαντικό μέτρο για την ΕΚΤ, υποχώρησε στο 3,6% το δεύτερο τρίμηνο από 4,7% το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με οικονομολόγους, αυτό ενισχύει την τάση για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Σπουδαία νέα» χαρακτήρισε τα τελευταία ευρωπαϊκά στοιχεία για τους μισθούς και ο Μπόρις Βούϊτσις, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας.

Ο Βούιτσιτς τόνισε ότι «η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση του πληθωρισμού έχει μειωθεί» στην ευρωζώνη και, αν και προειδοποίησε  ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. «Πρέπει να ενεργήσουμε με προσοχή», επεσήμανε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, προτείνοντας ως πιο πιθανή επιλογή ένα σενάριο « σταδιακών μειώσεων των επιτοκίων ».