Skip to main content

Τι θα «ψηφίσει» σήμερα ο Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

REUTERS/Ann Saphir

Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο Τζάκσον Χολ και τη Federal Reserve

Η Wall Street έκλεισε χθες στα «κόκκινα»: Ο Dow Jones έχασε 0,6% και έκλεισε στις 40.656,02 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1% στις 5.565,36 μονάδες. Ο Nasdaq 100 υποχώρησε κατά 1,8% στις 19.474,39 μονάδες. Το δολάριο επίσης υποχωρεί ελαφρά επίσης σήμερα έναντι του ευρώ.

Η αγορά αντιδρά αναμένοντας ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ θα σηματοδοτήσει  σήμερα το απόγευμα στην ομιλία του στη σύνοδο του Τζάκσον Χολ , μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίαση, στις 18 Σεπτεμβρίου. Η πτώση των επιτοκίων καθιστά τις επενδύσεις στην περιοχή του δολαρίου λιγότερο ελκυστικές, γεγονός που τείνει να μειώσει τη ροή χρήματος προς το δολάριο.

«Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο Τζάκσον Χολ», γράφει ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Morgan Stanley, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ θα δώσει κάποιες ενδείξεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό για να ανακοπεί η πορεία προς μια ενδεχόμενη ύφεση.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ έρχονται εν μέσω αντικρουόμενων οικονομικών δεικτών: Ο πληθωρισμός έχει σχεδόν επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed, δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τα «πυρομαχικά» που χρειάζονται για να προχωρήσουν στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Μεγάλες τράπεζες δεν πιστεύουν πλέον ότι η ύφεση είναι επικείμενη. Η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 20% από 25%, επικαλούμενη τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και της απασχόλησης της περασμένης εβδομάδας. Εάν η έκθεση για την αγορά εργασίας του Αυγούστου που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου είναι «λογικά καλή, πιθανότατα θα μειώσουμε την πιθανότητα ύφεσης ξανά στο 15%,» έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman.

Τα εταιρικά κέρδη ισχυροποιούνται επίσης και οι μετοχές ουσιαστικά επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν πριν από έναν μήνα -πριν από τη σύντομη αλλά απότομη πτώση στις αρχές Αυγούστου.

Σημάδια ρωγμών

Κι όμως, υπάρχουν σημάδια δημιουργίας ρωγμών. Αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό  υπουργείο Εργασίας αποκάλυψε ότι η αγορά εργασίας είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ό,τι φαινόταν. Οι καταναλωτικές δαπάνες, το θεμέλιο της οικονομίας, έχουν επιβραδυνθεί καθώς οι αγοραστές έχουν κουραστεί από τον πληθωρισμό και έχουν γίνει πιο συνετοί. «Αυτά είναι ζητήματα που τράβηξαν ελάχιστη προσοχή αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο», λέει στο Newsweek  η Ανν Ντάνεχι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η Κάμαλα Χάρις, στην κεντρική της ομιλία που αποδέχτηκε την υποψηφιότητά της, μίλησε για το κόστος στέγασης και ζήτησε μια «οικονομία ευκαιριών» για όλους. Αλλά δεν αναφέρθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου, το κόστος των τροφίμων ή τα επιτόκια που έχουν επηρεάσει πράγματα όπως η ικανότητα των Αμερικανών να αγοράζουν σπίτι , να ασφαλίζουν το αυτοκίνητό τους ή πάρουν δάνειο.

Ορισμένοι μόνο, ομιλητές, όπως οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν της  Μασασαχουσέτης και Μπομπ Κέισι της  Πενσυλβάνια, εστίασαν στην οικονομία τις ομιλίες τους στο συνέδριο. «Πρέπει να κάνουμε τη ζωή πιο προσιτή για τους εργαζόμενους. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο εγκληματίας, δεν έχει σχέδια να μειώσει το κόστος για τις οικογένειες. Δεν ξέρει πώς και δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά», είπε η Γουόρεν.

Ο Ρεπουμπλικανός αναλυτής Ματ Κλινκ είπε μάλιστα ότι οι Δημοκρατικοί  «έχασαν μια τεράστια ευκαιρία να συζητήσουν θέματα της οικονομίας στο συνέδριό τους, ειδικά για να τονίσουν στους καταναλωτές πώς θα επικεντρωθούν στη μείωση των τιμών. «Αυτό δεν θα συμβεί με το να κυνηγάμε τα σούπερ μάρκετ και τις “κακές” εταιρείες», είπε ο Κλινκ, σχολιάζοντας την πρόταση της Χάρις για τη θέσπιση ελέγχων τιμών στα «παντοπωλεία».

Η οικονομία θα κρίνει το αποτέλεσμα

Μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed αναμένεται βέβαια να μειώσει το κόστος του χρήματος, ελαφρύνοντας τα βάρη από τα νοικοκυριά ,αν και οι θετικές επιπτώσεις δεν θα μπορούν να φανούν αμέσως και κυρίως πριν τις εκλογές.

Δημοσκόπηση του CBS και της εταιρείας YouGov διαπίστωσε ότι το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει όμως ότι η οικονομία είναι ο σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές. Στην πλειονότητά τους μάλιστα οι ερωτηθέντες είπαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται πιο ικανός για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Άλλη δημοσκόπηση  του ABC και της Washington Post έδειξε μάλιστα ότι ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 9 μονάδες, 46-37%, στην εμπιστοσύνη για τη διαχείριση της οικονομίας.

«Παρά αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια που αναβοσβήνουν για το Δημοκρατικό Κόμμα, το συνέδριό τους χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από άλλα θέματα που αποσκοπούσαν να ενεργοποιήσουν τη βάση του κόμματος» γράφει το Newsweek.

«Οι Δημοκρατικοί αφιέρωσαν  πολύ χρόνο στα δικαιώματα των γυναικών επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα ενισχύσει τη θέση του Χάρις. Αλλά οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται επίσης για άλλα θέματα, συγκεκριμένα το κόστος των τροφίμων, την υψηλή τιμή της βενζίνης ή το αποτυχημένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», προειδοποιεί η καθηγήτρια Ανν Ντάνεχι.