Skip to main content

ΕΚΤ: Στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου η επανεκτίμηση των επιτοκίων

REUTERS/Wolfgang Rattay

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του και αναμένεται να φτάσει στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους

«Η σύνοδος της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είναι αυτή κατά την οποία πρέπει να επανεκτιμηθεί το επίπεδο του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που εξέφρασε η πλειοψηφία των μελών, «η σταδιακή χαλάρωση των νομισματικών περιορισμών είναι μια πράξη εξισορρόπησης, καθώς είναι σημαντικό να μην προκληθεί περιττή ζημιά στην οικονομία, διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την πραγματική οικονομία», τονίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της  17ης και 18ης Ιουλίου.

Οι αγορές εκτιμούν πάντως ότι μια μείωση  των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης  στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανή κατά 90%, καθώς η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η γερμανική οικονομία δείχνει σημάδια ύφεσης.

Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, ένας από τους δείκτες που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, έχει καθησυχάσει τους «φύλακες» του ευρώ. «Είναι καθησυχαστικό να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στις τιμές που συνδέονται με τις αυξήσεις μισθών απορροφώνται όλο και περισσότερο από τα κέρδη», αναφέρεται στα πρακτικά.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του και αναμένεται να φτάσει στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.