Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για «αθέμιτο ανταγωνισμό» σε εισαγόμενα από την ΕΕ γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η διαδικασία βασίζεται σε καταγγελία που υποβλήθηκε από την China Dairy Industry Association, η οποία υποστηρίζει ότι στα γαλακτοκομικά προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης δίνονται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έως και 20 είδη επιδοτήσεων, γεγονός που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η έρευνα θα εστιαστεί σε γαλακτοκομικά είδη που εισήχθησαν στην κινεζική αγορά από το 2020 έως τον Μάρτιο του 2024 και στη ζημιά που έχουν προκαλέσει στον κινεζικό γαλακτοκομικό τομέα, στο ίδιο διάστημα.
Η διαδικασία, για την οποία η Κίνα θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, θα επικεντρωθεί στα γαλακτοκομικά παράγωγα όπως φρέσκο τυρί και κρέμα γάλακτος και στις επιδοτήσεις που έχουν χορηγήσει η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία για την παραγωγή αυτών των προϊόντων.
Η ενέργεια του Πεκίνου έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένοι δασμοί στα οχήματα Tesla, που εισάγονται από την Κίνα θα μειωθούν στο 9% από 20,8%.
Κίνα: Άδικοι οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα, θα λάβουμε μέτρα
Οι δασμοί στις μπαταρίες των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων συνάντησαν επίσης την αντίδραση του Πεκίνου, που υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θεωρώντας ότι οι δασμοί που εφαρμόζονται από τις 5 Ιουλίου «δεν έχουν νομική βάση».
Η επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα προκαλεί πάντως αντιδράσεις σε χώρες που εκτίθενται στην κινεζική αγορά, όπως η Γερμανία ή η Σουηδία.
Οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ του ασιατικού γίγαντα και της Ευρώπης βαίνουν αυξανόμενες και η έρευνα για τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα εντάσσεται στα αντίποινα του Πεκίνου.
Οι Βρυξέλλες έχουν κινήσει άλλωστε αρκετές διαδικασίες κατά του Πεκίνου στον τομέα των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών ή των προϊόντων υγείας, για τις επιδοτήσεις που παρέχει η κυβέρνηση στις εταιρείες του και για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού,
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει άλλη μια έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές μπράντι, το οποίο θεωρεί ότι η ΕΕ πουλά στην αγορά της σε τεχνητά μειωμένες τιμές. Ένας άλλος στόχος είναι οι ειαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ. Ο λόγος είναι ο ίδιος: η Κίνα θεωρεί ότι η ΕΕ πουλά τα προϊόντα της σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς χάρη στη βοήθεια που παρέχει σε αυτόν τον κλάδο.