Skip to main content

Η λαμπερή εμφάνιση του κινεζικού πολιτισμού στο Παρίσι

Φωτογραφία του Σιε Ενχούι
Τουρίστες επισκέπτονται την Εθνική Προπονητική Βάση της Κίνας στην πόλη Σιγκουάν της επαρχίας Ανχούι

Tέλεια συνένωση παράδοσης και νεωτερικότητας

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο κινεζικός πολιτισμός έκανε μια λαμπερή εμφάνιση και χάρη στη μοναδική του γοητεία προσέθεσε τη δική του πινελιά στη σπουδαιότερη γιορτή του αθλητισμού.

Οι Κινέζοι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις εδάφους τους συνοδεία κινεζικής μουσικής σε ένα αρμονικό «πάντρεμα» κινεζικών μελωδιών και ευγενούς άμιλλας. Οι αθλητές της συγχρονισμένης κολύμβησης διαγωνίστηκαν με μαγιό που έφεραν κινεζικά μοτίβα και που επέτρεψαν τη σύνθεση καλλιτεχνικής έκφρασης και δεξιοτεχνικών κινήσεων. Κατά την απονομή των μεταλλίων, οι ολυμπιονίκες φόρεσαν τη λεγόμενη «στολή του δράκου», εμπνευσμένη από την κλασική κινεζική ένδυση. Μέσα από την εμφάνιση του κόκκινου χρώματος, που συνδέεται τόσο στενά με την κινεζική κουλτούρα, στους αγωνιστικούς χώρους ο παραδοσιακός κινεζικός πολιτισμός προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας το δυναμικό πνεύμα των ταλαντούχων και σκληρά εργαζόμενων Κινέζων αθλητών στη νέα εποχή.

Στη νότια όχθη του Σηκουάνα βρίσκεται ένα μικρό κινεζικό τεϊοπωλείο. Στο εσωτερικό του ένας ολόκληρος τοίχος είναι διακοσμημένος με κινεζικά μοτίβα και άλλα στοιχεία, όπως ροζ φλιτζάνια τσαγιού που φέρουν επιγραφές για αφθονία, μικρά πέτρινα λιοντάρια με χαραγμένες τις λέξεις «τύχη» και «πλούτος» καθώς και εξαίσια έργα χαρτοκοπτικής. Η ιδιοκτήτρια Γουάνγκ Λιου που ζει στη Γαλλία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια συνοδεύει τα προϊόντα της με ταμπέλες στα γαλλικά, επιτρέποντας σε περισσότερους πελάτες της να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά του κινεζικού πολιτισμού.

Στο Σπίτι της Κίνας στο Παρίσι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής με τη συνοδεία αυθεντικού κινεζικού τσαγιού, καθώς και να γνωρίσουν το αρχαίο κινεζικό γκολφ, το γνωστό Τσούιγαν, να παίξουν το παιχνίδι στόχου Τόου Χου και να μάθουν την κινεζική πολεμική τέχνη Γουίνγκ Τσουν. Στο Κέντρο Σχεδιασμού της Βαστίλης, η έκθεση «Σθένος και αθλητικό πνεύμα – Έκθεση κινεζικής αθλητικής κουλτούρας» παρουσιάζει εκθέματα από πορσελάνη, μπρούντζο και νεφρίτη, αντικείμενα με επικάλυψη λάκας, πίνακες και έργα κινεζικής καλλιγραφίας με θέμα τον αθλητισμό. Στο Ολυμπιακό Χωριό, ένα γιγάντιο πάντα, κινέζικοι κόμποι και άλλα δημοφιλή και εντυπωσιακά κινέζικα σύμβολα κοσμούν το κτίριο της κινεζικής αποστολής τραβώντας τα βλέμματα.

Εντός και εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, το φως του κινεζικού πνεύματος συναντά το φως του Ολυμπισμού. Η επιμονή και το αγωνιστικό φρόνημα των Κινέζων αθλητών, η επιθυμία τους για αυτοβελτίωση και πρόοδο αποτελούν στην ουσία την έμπρακτη εφαρμογή του συνθήματος των Αγώνων «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – μαζί».

Ενθουσιώδης ήταν επίσης η παρουσία των Κινέζων εθελοντών σε όλα τα αγωνίσματα. Ορισμένοι ήταν ντόπιοι, ωστόσο πολλοί ήταν και εκείνοι που πέταξαν από την Κίνα για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Ενώ το κοινό χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε με πάθος τους αθλητές για τον αγώνα, την επιμονή και το θάρρος τους, οι εθελοντές παρείχαν σιωπηλά τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, δείχνοντας σε όλους το «κινεζικό πρόσωπο» της προσφοράς.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων έπεσε, ωστόσο το κινεζικό πνεύμα παραμένει άσβεστο. Η λαμπερή παρουσία του κινεζικού πολιτισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αποτέλεσε την τέλεια συνένωση παράδοσης και νεωτερικότητας, επιτρέποντας σε περισσότερους διεθνείς φίλους να προσεγγίσουν και να εκτιμήσουν την κινεζική κουλτούρα.