Skip to main content

ΗΠΑ: Ο «πόλεμος» κατά των συγχωνεύσεων των εταιρειών και η μεγάλη δίκη υπέρ των μονοπωλίων

Μια κρίσιμη μάχη κατά της Ομοσπονδιακή3 Επιτροπή3 Εμπορίου στα δικαστήρια, που θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμική» ανατροπή στην αντιμονοπωλιακή πολιτική της χώρας

Μια κρίσιμη μάχη, που θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμική» ανατροπή στην αντιμονοπωλιακή πολιτική των ΗΠΑ πρόκειται να δοθεί στα δικαστήρια μετά την τολμηρή κίνηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kroger να μηνύσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) .

Η μήνυση αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του τρόπου με τον οποίο η Ουάσινγκτον καταπολεμά τις συγχωνεύσεις που αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας των αμερικανικών επιχειρήσεων να αντιδράσουν σε αυτό που θεωρούν ως υπερβολική ρυθμιστική παρέμβαση.

Η αγωγή είναι ένα σημαντικό τεστ και η πιο πρόσφατη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του διοικητικού κράτους στην Αμερική.

Ακόμη και επιχειρηματίες, μεγάλοι χορηγοί των Δημοκρατικών, έχουν υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες της FTC για την καταπολέμηση των μονοπωλίων έχουν παρατραβήξει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφέρει το CNN.

Προσπάθεια να ακυρωθεί η συγχώνευση

Η Kroger υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ένα διοικητικό δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη giga συγχώνευση της Kroger με την Albertsons, ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ σούπερ μάρκετ που έχει εξαγγελθεί στην αμερικανική ιστορία.

Τον Φεβρουάριο, η FTC άσκησε αγωγή για να εμποδίσει τη συμφωνία ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε το 2022.

Κόντρα για τις τιμές και τις θέσεις εργασίας

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή υποστήριξε ότι η συγχώνευση θα ανέβαζε τις τιμές, θα έκλεινε καταστήματα και θα εξαφάνιζε θέσεις εργασίας.

Η Kroger έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία θα κάνει ακριβώς το αντίθετο, βοηθώντας τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να ανταγωνιστούν γίγαντες, όπως η Amazon, η Costco και η Walmart.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε  τη συγχώνευση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο – τον κατάλληλο τόπο για την εκδίκαση αυτού του θέματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kroger, Rodney McMullen. «Ζητάμε από το Δικαστήριο να σταματήσει την παράνομη διαδικασία στο διοικητικό δικαστήριο της FTC».

Ο McMullen πρόσθεσε ότι η συγχώνευση μεταξύ της Kroger και της Albertson’s είναι «απόλυτα επικεντρωμένη στο να διασφαλιστεί ότι θα προσφέρουμε στους πελάτες μας χαμηλότερες τιμές από την πρώτη ημέρα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσουμε το μέλλον των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας των συνδικάτων».

«Θα έβγαζε “εκτός” ένα βέλος από τη φαρέτρα της FTC»

«Ολόκληρη η διοικητική δομή δέχεται νομική επίθεση αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Rebecca Haw Allensworth, καθηγήτρια αντιμονοπωλιακού δικαίου στη Νομική Σχολή του Vanderbilt.

Η Allensworth δήλωσε ότι μια νίκη της Kroger θα ισοδυναμούσε με μια «σεισμική αλλαγή» στον τρόπο λειτουργίας της FTC και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Θα έβγαζε σίγουρα “εκτός” ένα βέλος από τη φαρέτρα της FTC», προσθεσε.

Η FTC τυπικά επιβάλλει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία με δύο τρόπους: Μπορεί να μηνύσει εταιρείες, ή να χρησιμοποιήσει  ενδοϋπηρεσιακούς δικαστές για να εκδοθούν απόφασεις ή να επιτευχθεί διακανονισμός εκτός δικαστηρίου. Στην περίπτωση της Kroger, η FTC ακολούθησε στην πραγματικότητα και τις δύο επιλογές, επιδιώκοντας να εμποδίσει τη συγχώνευση.

Η  Kroger ισχυρίστηκε ότι η δικαστική διαδικασία που ακολουθεί η FTC  είναι αντισυνταγματική.

Η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η αγωγή της Kroger, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σινσινάτι, βασίζεται εν μέρει σε απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο, η οποία περιόρισε περαιτέρω την εξουσία των ρυθμιστικών αρχών.

Συγκεκριμένα οι δικαστές περιόρισαν την εξουσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει τους νόμους με εσωτερικές διαδικασίες αναθεώρησης αντί για δίκες ενόρκων.

Οι ειδικοί λένε ότι μια νίκη της Kroger θα δρομολογήσει μια σεισμική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αμφισβητεί τις συγχωνεύσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αποδυνάμωση της ικανότητας των ρυθμιστικών αρχών να καταπολεμούν τα μονοπώλια θα μπορούσε να βλάψει τους καταναλωτές, δίνοντας στις εταιρείες υπερβολική δύναμη να αυξάνουν τις τιμές και να κλείνουν καταστήματα.

«Πρόκειται για τεράστιο θέμα. Εάν επιτύχουν και τα εφετεία συμφωνήσουν, ένας από τους κυριότερους βραχίονες για την αντιμονοπωλιακή πολιτική  κόβεται κυριολεκτικά από τον αγκώνα», δήλωσε η Christine Bartholomew, καθηγήτρια νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

«Θα είναι μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκούμε αντιμονοπωλιακή πολιτική σε αυτή τη χώρα».

Η Bartholomew δήλωσε ότι είναι «προβληματισμένη», διότι εάν η FTC δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιεί τα δικά της ενδοϋπηρεσιακά όργανα, πιθανότατα θα υπάρξει λιγότερος αντιμονοπωλιακός έλεγχος των εταιρικών συγχωνεύσεων.

«Μεγαλύτερη συγκέντρωση, υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές»

«Ο κίνδυνος είναι περισσότερες συμφωνίες, μεγαλύτερη συγκέντρωση και ενδεχομένως υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές», δήλωσε.

Την επόμενη εβδομάδα, η Kroger έρχεται αντιμέτωπη με το δικαστήριο στο Πόρτλαντ του Όρεγκον σχετικά με τη συμφωνία. Η FTC έχει ζητήσει από τον δικαστή της εν λόγω υπόθεσης να μπλοκάρει προσωρινά τη συμφωνία ενώ το δικό της δικαστήριο εξετάζει τη συναλλαγή μεταξύ Kroger και Albertsons.

naftemporiki.gr