Skip to main content

Ο «πόλεμος» Κίνας – Ευρώπης έφτασε στα γαλακτομικά

Εντείνονται οι εμπορικές αντιπαραθέσεις των δύο δυνάμεων

Βλέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να φρενάρει τις πωλήσεις στα ηλεκτρικά της οχήματα, η Κίνα βάζει στο στόχαστρο έναν κρίσιμο για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις εξαγωγές της τομέα: αυτόν των γαλακτομικών προϊόντων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Κίνα έχει ανοίξει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας στους στόχους της την αγροτική βιομηχανία του μπλοκ καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται.

Ο κλάδος των τροφίμων στο στόχαστρο

Η έρευνα για ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια έρευνα αντιντάμπινγκ στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της ΕΕ που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουνίου- έναν τομέα που υπολογίζει την Κίνα ως την κορυφαία εξαγωγική αγορά του.

Αν και τα εμπορικά μέτρα στοχεύουν προς το παρόν λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων και επεξεργασμένων τυριών, η κίνηση είναι ενδεικτική του πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το Πεκίνο την επιβολή πρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας. Τα τρόφιμα και τα γεωργικά αγαθά είναι ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» του στον εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη.