Skip to main content

Η Κάμαλα Χάρις απαγορεύει τον… πληθωρισμό και ο Τραμπ βλέπει… κομμουνιστές

REUTERS/Alyssa Pointer

Το οικονομικό πρόγραμμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών και τα βέλη των Ρεπουμπλικάνων

Ποικίλες αντιδράσεις – από επαίνους της αριστερής πτέρυγας αλλά και εκπροσώπων του λιανεμπορίου έως σφοδρές επικρίσεις από τη βιομηχανία τροφίμων και τους πολιτικούς της αντιπάλους – έχει πυροδοτήσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κάμαλα Χάρις.

Όπως σχολιάζουν αμερικανικά μέσα στις ομιλίες της η λέξη «πληθωρισμός» γίνεται πλέον απαγορευμένη και τη θέση της παίρνει το «κόστος ζωής», εναντίον του οποίου δεσμεύεται να δώσει μάχη. Η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι θα δώσει έμφαση στη μείωση και των τιμών βενζίνης και των τροφίμων, ειδικά στο ψωμί και στο κρέας, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί 50%, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αποφασισμένη να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Οι εξαγγελίες για έλεγχο των τιμών

Η παρουσίαση του προγράμματος της υποψηφίας των Δημοκρατικών έδωσε έμφαση στη «μεσαία τάξη» και το «αμερικάνικο όνειρο». Παρόλα αυτά η Washington Post τη χαρακτήρισε «επιθετικά λαϊκιστική», τονίζοντας ότι θορύβησε τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φέρμαν, εξέφρασε την ελπίδα οι εξαγγελίες της Χάρις για έλεγχο των τιμών να μην εφαρμοστούν, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων σε αυτές τις αναφορές.

Η Χάρις, που πρόκειται να αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα του κόμματός της αυτή την εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, αποδίδει τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην εταιρική απληστία. Οι επιχειρήσεις απαντούν ότι το κόστος, από αυτό της εργασίας έως εκείνο του κακάου, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ότι τα περιθώρια κέρδους πρέπει να διατηρηθούν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ανάμεικτες αντιδράσεις της αγοράς

«Καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει αυτό το σοκ  και γιατί είναι είναι όλοι αναστατωμένοι με τις τιμές», σχολίασε στη WSJ ο Άντι Χάριγκ, αντιπρόεδρος του FMI, οργανισμού που εκπροσωπεί προμηθευτές τροφίμων. «Αλλά το να λέμε αυτόματα ότι πρέπει να υπάρχει κάτι κακό από πίσω, νομίζω ότι για εμάς είναι υπεραπλουστευμένο».

Το αίτημα της Χάρις για κάποια μορφή ελέγχου των τιμών στα τρόφιμα είναι εν μέρει μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιθέσεις από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος εμφανίστηκε μπροστά σε ένα τραπέζι γεμάτο από βασικά είδη και κατηγόρησε τη Χάρις ότι τροφοδότησε τον πληθωρισμό.

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του σε τρόφιμα από ό,τι εδώ και δεκαετίες. Πολλές βιομηχανίες τροφίμων από την άλλη έχουν ανακοινώσει τα υψηλότερα κέρδη τους εδώ και χρόνια. Ορισμένοι λιανοπωλητές συμφωνούν με τη Χάρις ότι θα πρέπει να μπει φρένο στις περαιτέρω αυξήσεις, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των καταναλωτών.

«Η πρόταση που ζητά την απαγόρευση της αύξησης των τιμών των τροφίμων είναι μια λύση για την αναζήτηση ενός προβλήματος», δήλωσε η Εθνική Ένωση Παντοπωλείων, προσθέτοντας ότι τα μέλη της πλήττονται από τον πληθωρισμό εξίσου με τους πελάτες.

Και οι αναρτήσεις του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σηκώσει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, με συνεχείς βολές στις ομιλίες του, αλλά και σχετικές αναρτήσεις, στις οποίες επιτίθεται στην αντίπαλό του.

Θεωρεί τις οικονομικές εξαγγελίες της Κάμαλα Χάρις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας… κομμουνιστικές. Ενδεικτική είναι η ακόλουθη ανάρτηση με μία ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία, στην οποία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται ουσιαστικά να πραγματοποιεί ομιλία ενώπιον κομμουνιστών.