Skip to main content

Goldman Sachs: Μειώνει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

REUTERS/Eduardo Munoz

Στο 20% από 25%

H Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 20%, από το 25%, καθώς τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας προκάλεσαν την επανεκτίμηση της αγοράς για την οικονομία.

Οι οικονομολόγοι της Goldman νωρίτερα αυτό το μήνα αύξησαν την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ σε 12μηνη βάση από 15% σε 25% μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο στις 2 Αυγούστου, η οποία έδειξε ότι οι νέες προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 114.000 λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Η έκθεση προκάλεσε εκτεταμένες ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συνέβαλε στο απότομα -αλλά τελικά σύντομο- selloff του χρηματιστηρίου στις αρχές του μήνα.

Η Goldman αναθεώρησε βλέποντας πιθανότητες να μειώνονται στο 20%, επειδή τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις 2 Αυγούστου και μετά δεν έδειξαν «κανένα σημάδι ύφεσης».

«Τώρα έχουμε ψαλιδίσει τις πιθανότητές μας από το 25% στο 20%, κυρίως επειδή τα στοιχεία για τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου δεν δείχνουν κανένα σημάδι ύφεσης», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στις ΗΠΑ Jan Hatzius.

Ο Hatzius δήλωσε ότι αν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου φανεί “αρκετά καλή”, θα μείωνε την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ στο 15%.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν απέκλεισε μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας υπολείπεται των προσδοκιών.

Με πληροφορίες από CNBC