Skip to main content

Το Τζάκσον Χολ, τα επιτόκια και το «ψάρεμα της πέστροφας»

REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

 Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περικοπής κατά 50

Στο ειδυλλιακό θέρετρο Τζάκσον Χόλ του Κάνσας είναι στραμμένα αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα των αγορών, καθώς πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου η ετήσια συνάντηση των τραπεζιτών του κόσμου, που διοργανώνει η Federal Reserve του Κάνσας Σίτι.

Τη συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής και τραπεζικής ελίτ κάθε καθιέρωσε από το καλοκαίρι του1982 ο τότε πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ, όταν η αμερικανική οικονομία βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση. Το Τζάκσον Χολ λέγεται μάλιστα πώς επελέγη ως τόπος των συναντήσεων αυτών, επειδή προσφέρει ευκαιρίες για ψάρεμα πέστροφας και ο Βόλκερ ήταν μεγάλος λάτρης του ψαρέματος.

Ο τίτλος της συνάντησης εφέτος είναι «Επανεκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed ,Τζερόμ Πάουελ και οι ειδικοί διερωτώνται αν θα ανοίξει ξεκάθαρα τα χαρτιά του για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ειδικά μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πέρα ​​από τις προσδοκίες, καθώς τώρα βρίσκεται στο 2,9%.

Ο Πάουελ είπε τον περασμένο μήνα ότι εάν ο πληθωρισμός και η ανεργία συνεχίσουν να μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 18 Σεπτεμβρίου.

 Σημαντικό γεγονός για τα χρηματιστήρια 

Στις αρχές του μήνα ξέσπασε πανικός στα χρηματοπιστωτικά κέντρα όταν τα αδύναμα μεγέθη της αμερικανικής αγοράς εργασίας πυροδότησε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ. Ο φόβος έχει πλέον υποχωρήσει. Ωστόσο, οι επενδυτές διψούν για καθοδήγηση σχετικά με το πού οδεύει η Fed, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΚΤ και η Τράπεζας της Αγγλίας έχουν ξεκινήσει την αναστροφή των επιτοκίων.

«Το Τζάκσον Χολ θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα χρηματιστήρια », λέει ο ειδικός στα επιτόκια Μαρκ Καμπάνα από την Bank of America.

Ο Πάουελ αναμένεται να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Η προσδοκία είναι ότι θα σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων, αλλά το μέγεθος και ο ρυθμός δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η Federal Reserve διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 5,25% έως 5,50% για περισσότερο από ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ -αυξήθηκαν 1% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και σηματοδοτώντας ανάκαμψη- ήταν πιο ενθαρρυντικά από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα μειώνεται.

Μείωση κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περικοπής κατά 50.

Ωστόσο, τα μάτια των επενδυτών δεν θα είναι μόνο στραμμένα στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα: ο φακός είναι στραμμένος στη στρατηγική για τους επόμενους έξι έως εννιά  μήνες σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα με δύο συνεχείς πολέμους και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προ των πυλών.

Η τελευταία έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκε από την Bank of America έδειξε ότι η προσδοκία είναι η Fed να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον 4 φορές τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων της Fed θα διαρκέσει ένα ολόκληρο έτος, πράγμα που σημαίνει συντομότερο κύκλο περικοπών από ό,τι συνήθως για το ίδρυμα. Στις τελευταίες πέντε παρατεταμένες διαδικασίες μείωσης των επιτοκίων, ήταν φυσιολογικό να βλέπουμε τους οργανισμούς να μειώνουν τα επιτόκια για περισσότερα από δύο χρόνια. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο τελευταίος κύκλος περικοπών, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Σε αυτήν την περίπτωση, η Fed ξεκίνησε από χαμηλότερο επίπεδο επιτοκίων από ό,τι συνήθως. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού τα επιτόκια έχουν αυξηθεί πολύ επιθετικά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, οι αγορές βλέπουν μια διαδικασία μείωσης επιτοκίων που θα διαρκέσει μόνο ένα χρόνο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, και που θα συμβεί με ιδιαίτερη ταχύτητα τους επόμενους μήνες.