Skip to main content

Βρετανία: Στο 2,2% ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο της Bank of England

REUTERS/Hollie Adams

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 2%, από τον Μάιο, στον στόχο δηλαδή της BoE

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο 2,2% τον Ιούλιο, λίγο κάτω από τις προσδοκίες, αλλά πίσω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) θα διαμορφωνόταν στο 2,3%.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 2%, από τον Μάιο όπου είχε «πετύχει» τον στόχο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία απέδωσε την αύξηση στο κόστος στέγασης και τις οικιακές υπηρεσίες, λέγοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι πέρυσι.

Ο λεγόμενος βασικός-ΔΤΚ — ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — έφτασε στο 3,3% τον Ιούλιο, από το 3,5% του Ιουλίου, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Bank of England, υποχώρησε στο 5,2% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 5,7% του προηγούμενου μήνα.

Η στερλίνα υποχώρησε τα τελευταία στοιχεία και διαπραγματεύτηκε στα 1,2831 δολάρια.

Τα στοιχεία έρχονται αφού η Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε τα επιτόκια εδώ και τέσσερα χρόνια, ανεβάζοντας το βασικό τραπεζικό επιτόκιο στο 5%. Είχε προηγουμένως διατηρηθεί σε υψηλό 16 ετών 5,25% από τον Αύγουστο του 2023.

Η BοE ανέφερε στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της, η οποία κυκλοφόρησε επίσης στις αρχές του μήνα, ότι αναμένει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Με πληροφορίες από CNBC