Skip to main content

Κίνα: Η απαλλαγή θεώρησης 144 ωρών αυξάνει τις ροές τουριστών

Φωτογραφία του Ζου Ξουντσάο Όμορφη θέα του καθαρού ποταμού κάτω από τον γαλάζιο ουρανό και τα λευκά σύννεφα και των ανθισμένων λουλουδιών στις δύο όχθες στο Νταγκουάν, στην πόλη Τσιανσί, της Επαρχίας Γκουίζου

Ο θετικός αντίκτυπος είναι εμφανής στην τόνωση της τοπικής κατανάλωσης, στην προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, και στην ανάδειξη και αξιοποίηση ξένων ταλέντων

Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τρία νέα σημεία εισόδου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Σιντσένγκ της Τσενγκτσόου πρόκειται να εφαρμόσουν την πολιτική απαλλαγής θεώρησης 144 ωρών. Πλέον τα σημεία εισόδου όπου εφαρμόζεται η πολιτική αυτή αυξάνονται σε 37, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετική είδηση για την πρόσφατη «έκρηξη» του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα.

Η πολιτική αυτή προσφέρει μεγάλες διευκολύνσεις για τους ξένους επισκέπτες. Οι τελευταίοι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα από 37 σημεία εισόδου και να παραμείνουν στις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και 144 ώρες χωρίς έκδοση θεώρησης για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και επαγγελματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι ξένοι που εισέρχονται στη χώρα από το αεροδρόμιο Σιντσένγκ μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς θεώρηση σε όλη την επαρχία Χενάν για 6 μέρες ημέρες και να επισκεφτούν τα σπήλαια Λόνγκμεν, να θαυμάσουν το βουνό Γιούνταϊ, να φορέσουν παραδοσιακές φορεσιές των Χαν, να δοκιμάσουν τοπικές σούπες με νούγιες και να γνωρίσουν την κουλτούρα της Κεντρικής Κίνας.

Από πέρυσι η Κίνα εισήγαγε σταδιακά διάφορες πολιτικές διευκόλυνσης εισόδου με την απαλλαγή έκδοσης θεωρήσεων για 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, υιοθέτησε αμοιβαίες εξαιρέσεις έκδοσης με 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης, διεύρυνε τα κριτήρια εισόδου χωρίς θεώρηση στη νήσο Χαϊνάν για επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες και εφάρμοσε πλήρως μια πολιτική απαλλαγής έκδοσης θεωρήσεων για ομαδικά τουριστικά ταξίδια με κρουαζιερόπλοια. Ο κύκλος των φιλικών χωρών από τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση συνεχώς διευρύνεται, μειώνοντας τα ταξιδιωτικά κόστη και επιτρέποντας σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την Κίνα να το πράξουν με ευκολία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά 14,635 εκατ. αλλοδαποί εισήλθαν στην Κίνα, αύξηση 152,7% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 8,542 εκατ. χωρίς βίζα, αύξηση 190,1% σε ετήσια βάση.

Η πολιτική απαλλαγής θεώρησης 144 ωρών ισχύει για τα περισσότερα σημεία εισόδου της χώρας, με τον αριθμό αυτών συνεχώς να αυξάνεται και τα όρια διαμονής να διευρύνονται. Η πολιτική αυτή δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη χώρα, αλλά τονώνει τις τοπικές τουριστικές αγορές. Ο θετικός αντίκτυπος είναι εμφανής, μεταξύ άλλων, στην τόνωση της τοπικής κατανάλωσης, στην προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, και στην ανάδειξη και αξιοποίηση ξένων ταλέντων. Ειδικότερα όμως, η πολιτική αυτή λειτουργεί ως ένα παράθυρο στις τοπικές κυβερνήσεις που επιτρέπει να παρουσιάσουν τις πόλεις τους στο διεθνές κοινό, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Οι αρμόδιες τοπικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά και να προσφέρουν τις κατάλληλες εγγυήσεις ώστε να αδράξουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η πολιτική απαλλαγής θεώρησης 144 ωρών. Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει μείωση του νομοθετικού φόρτου στις διαδικασίες εκτελωνισμού και περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των εμπειριών και των λειτουργιών τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα για την ασφάλεια και υποστήριξη των τουριστών, όπως για παράδειγμα στα συστήματα πληρωμών, την επικοινωνία και το διαδίκτυο, την επιστροφή φόρου, τα μέσα μεταφοράς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους ξένους, ώστε οι τελευταίοι να συμμετάσχουν ανενόχλητα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της χώρας και να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς δυσκολία. Τέλος, πρέπει να δημιουργηθούν κανάλια πληροφόρησης σχετικά με τους νόμους, τις πολιτικές, τα έθιμα και τις συνήθειες και άλλα ζητήματα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των ξένων τουριστών.

Επί του παρόντος, όλο και περισσότεροι αλλοδαποί έρχονται στην Κίνα με υψηλές προσδοκίες. Οι ντόπιοι και ξένοι vloggers χρησιμοποίησαν το σλόγκαν “city or not city” όλο και περισσότερο σε βίντεο που κυκλοφορούν. Πιστεύουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να πιάσουν αυτό το κύμα διεθνών επιβατών, να παρουσιαστούν πιο έντονα με στόχο για τους ξένους να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της Κίνας.