Ο ενθουσιασμός των διεθνών επενδυτών να συμμετάσχουν στην κινεζική αγορά ομολόγων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας έδειξαν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024, η κλίμακα της ξένης κατανομής ομολόγων του γιουάν ήταν υψηλή και η καθαρή αύξηση των ξένων επενδύσεων στα Κινέζικα ομόλογα το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι η δεύτερη υψηλότερη αξία στην ιστορία της ίδιας περιόδου. Επιπλέον, τα στοιχεία από την έδρα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στη Σαγκάη δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει τα χαρτοφυλάκιά τους σε κινεζικά ομόλογα για 10 συνεχόμενους μήνες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, συνολικά 1.113 ξένα ιδρύματα επένδυσαν στην κινεζική αγορά ομολόγων. Τα ξένα ιδρύματα κατέχουν κινέζικα ομόλογα συνολικής αξίας 4,31 τρισ. γιουάν και το ποσό έφτασε στο ρεκόρ. Οι συμμετοχές των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά ομολογιών δείχνουν επίσης μια νέα τάση. Ο Γιου Λιφένγκ, ανώτερος αναλυτής από το Τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Golden Credit Rating, δήλωσε ότι οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν κυρίως τις συμμετοχές τους σε συζητήσιμα πιστοποιητικά καταθέσεων(NCD), χρηματοοικονομικά ομόλογα πολιτικής και εθνικά ομόλογα. Λόγω του εισοδήματος κλειδωμένο, τα συνολικά κέρδη των ομολόγων του γιουάν είναι υψηλότερα από αυτά των αμερικανικών ομολόγων.
«Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και του γιουάν στα τέλη Ιουνίου και το σημείο ανταλλαγής μονοετούς, τα συνδυασμένα κέρδη των κινέζικων κρατικών ομολόγων είναι 5,85%, τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά του αμερικανικού μονοετούς δημοσίου ομολόγου του 4,36%». Ο Γιου δήλωσε ότι λόγω της ισχυρής βεβαιότητας της βραχυπρόθεσμης συναλλαγής, η κλίμακα του τρέχοντος γύρου εισροών ξένων κεφαλαίων για την αύξηση της κατοχής βραχυπρόθεσμων συζητήσιμών πιστοποιητικών καταθέσεων έχει υπερβεί τα 600 δισεκατομμύρια γιουάν, περισσότερο από το άθροισμα των αυξημένων εθνικών ομολόγων και των χρηματοοικονομικών ομολόγων πολιτικής.
Επιπλέον, η αντιστάθμιση κινδύνου είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ξένα ιδρύματα αυξάνουν τις κατοχές τους σε ομόλογα γιουάν. Ο Τζιανγκ Χάιφεν, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Αγοράς της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε πρόσφατα ότι τα ομόλογα του γιουάν έχουν υψηλή επενδυτική αξία διαφοροποίησης και η αξία της αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνεται και η απόδοση των ομολόγων γιουάν έχει χαμηλή συσχέτιση με τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της G7 και άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Εκτιμάται ότι η συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας και των ΗΠΑ το 2024 είναι μόνο 0,05.
Ο Γιου πιστεύει ότι τα ομόλογα γιουάν βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο των εισροών ξένων επενδύσεων και οι ξένοι επενδυτές κατέχουν κυρίως εθνικά ομόλογα, τραπεζικά ομόλογα πολιτικής και συζητήσιμά πιστοποιητικά καταθέσεων. Στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος της εγχώριας αγοράς πιστωτικών ομολόγων, τα είδη των ομολόγων γιουάν θα εμπλουτιστούν περαιτέρω και η κλίμακα θα συνεχίσει να επεκτείνεται.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος δείχνουν ότι το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει και να βελτιώνεται, το εμπόριο αγαθών διατηρεί υψηλό πλεόνασμα και η καθαρή εισροή διασυνοριακών κεφαλαίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό την ίδια περίοδο. Το εμπόριο υπηρεσιών ανακάμπτει επίσης με ομαλό τρόπο, με τις διασυνοριακές ταξιδιωτικές δαπάνες να αυξάνονται ταυτόχρονα με τα έσοδα από ταξίδια, γεγονός που αντανακλά τη θετική επίδραση της βελτιστοποίησης των υπηρεσιών της Κίνας για αλλοδαπούς στην Κίνα. Χάρη σε αυτούς τους παράγοντες, παρά τον πρόσφατο αντίκτυπο εποχιακών παραγόντων όπως τα μερίσματα, η διασυνοριακή ροή κεφαλαίων της Κίνας παρέμεινε γενικά ομαλή.