Skip to main content

Αισιόδοξα τα ξένα ιδρύματα για την κινεζική αγορά

Φωτογραφία του Σου Τζιαντόνγκ
Πολλοί τουρίστες πηγαίνουν στο Χονγκτσούν, της πόλης Χουανγκσάν, στην επαρχία Ανχούι, για να διασκεδάσουν και να καταναλώσουν. Η «νυχτερινή οικονομία» στα αρχαία χωριά παρουσιάζει μεγάλη ζωτικότητα

H Κίνα προωθεί το θεσμικό άνοιγμα υψηλού επιπέδου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο παρέχει ευρείες ευκαιρίες για την παγκόσμια αγορά

Πρόσφατα, πολλά ξένα ιδρύματα κυκλοφόρησαν τις επενδυτικές στρατηγικές τους για τις μετοχές κατηγορίας Α της Κίνας στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, στις οποίες ορισμένα ιδρύματα δήλωσαν ότι πολλά σημάδια δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε σταθερό στάδιο ανάκαμψης και οι δείκτες της μεταποίησης, της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των άλλων τομέων παρουσιάζουν ανοδική τάση.

Η Schroders Investments, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύει ότι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έχει περισσότερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με άλλες τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) της Invesco Ε.Π.Ε. δήλωσαν στο συνέδριο για τις Παγκόσμιες επενδυτικές προοπτικές στα μέσα του έτους ότι οι εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν ανοδικές αναθεωρήσεις στις προσδοκίες κερδών από κινεζικές εταιρείες, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι. Με την επιτάχυνση της αύξησης των κερδών, οι ξένοι επενδυτές θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα κέρδη των κινεζικών εταιρειών στο μέλλον.

Δεν είναι δύσκολο να δούμε από αυτές τις εκθέσεις ότι τα ξένα ιδρύματα είναι αισιόδοξα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στις χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιαγορές της Κίνας.

Στις 16 Ιουλίου, στην πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» προβλέπεται ότι φέτος η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα φτάσει το 5%, ξεπερνώντας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις του Απριλίου. Η έκθεση επεσήμανε ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης της Κίνας έχει προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και η θετική τάση των εξαγωγών εξωτερικού εμπορίου έχει επίσης φέρει μεγαλύτερη ζωτικότητα στην οικονομική ανάπτυξη και οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας που αντιπροσωπεύονται από την Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Η ερευνητική ομάδα της Barclays αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας φέτος στο 5% από 4,4% προηγουμένως, σημειώνοντας ότι ο κύριος παράγοντας στήριξης ήταν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο. Λόγω του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας, η ανάπτυξή της τείνει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική περιφερειακή ανάπτυξη και θα οδηγήσει τη συνολική ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ασία στο αναμενόμενο 5,2%, δήλωσε η Barclays.

Καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να οδηγεί την αύξηση της χρηματιστηριακής αγοράς, πολλά ξένα ιδρύματα αναμένουν επίσης ότι η Κίνα θα αναπτύξει τελικά ένα οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαφορετικό από άλλες περιοχές με πολλά σημεία αύξησης της οικονομίας, γεγονός που θα ωφελήσει την κινεζική βιομηχανία Διαδικτύου.

Οι παγκόσμιες προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα του ομίλου Deutsche Bank δείχνουν ότι ενόψει της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας το πρώτο τρίμηνο που υπερβαίνει τις προσδοκίες, τον Απρίλιο η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,2%. Η ανάπτυξη της Κίνας θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών και την επιτάχυνση των δημοσιονομικών δαπανών.

Κατά την άποψη των ξένων ιδρυμάτων, πολλοί δείκτες της κινεζικής οικονομίας κινούνται προς θετική κατεύθυνση καθώς η Κίνα προωθεί το θεσμικό άνοιγμα υψηλού επιπέδου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο παρέχει ευρείες ευκαιρίες για την παγκόσμια αγορά.