Skip to main content

Μαζική φυγή των επενδυτών από τα ακίνητα – Εκροές 12 δισ. ευρώ

REUTERS/Kevin Coombs

Τα funds ακινήτων στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωπα με εκροές επί 6 διαδοχικά τρίμηνα

Έχοντας προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πουλήσει χώρους γραφείων από το Παρίσι έως τη Φρανκφούρτη, η Amundi SA είναι επιτέλους κοντά σε μία μεγάλη πώληση, που θα τη βοηθήσει να αντλήσει ρευστό για τους μετόχους, που θέλουν έξοδο από τα funds ακινήτων.

Η Blackstone Inc. συμφώνησε να αγοράσει επιχειρηματικά πάρκα 250 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ από τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Πηγές με γνώση του deal τονίζουν πως ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός πιστεύει ότι τα επιχειρηματικά πάρκα θα έχουν καλύτερη τύχη (και κέρδη), αν μετατραπούν σε εγκαστάσεις logistics.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπογραμμίζει το δίλημμα που έχουν προστά τους τα funds ακινήτων στην Ευρώπη, που επιβλέπουν ενεργητικό αξίας 166 δισ. ευρώ. Σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση για κτίρια γραφείων βαίνει μειούμενη, ένας από τους λίγους τρόπους να αντιμετωπίσεις τη φυγή των επενδυτών είανι το να πουλήσεις άλλα, πιο ελκυστικά στοιχεία ενεργητικού, όπως κατοικίες, αποθήκες ή ακίνητα, που μπορούν να αλλάξουν χρήση.

Εκροές χωρίς τέλος

Αυτό αφήνει τους διαχειριστές κεφαλαίων – και τους εναπομείναντες πελάτες τους – με μια αυξανόμενη συγκέντρωση σε δοκιμαζόμενα τμήματα της αγοράς. Με τις εκροές να συνεχίζονται, ορισμένοι από αυτούς μπορεί σύντομα να μην έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν, προκαλώντας ανατιμήσεις και καθυστερώντας οποιαδήποτε εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της αγοράς.

Για ορισμένα funds ακινήτων και κατασκευαστές, «η πίεση για πώληση είναι τρελά υψηλή», δήλωσε ο Χένινγκ Κοχ, διευθύνων σύμβουλος της Commerz Real AG, Γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων που επιβλέπει περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ τοποθετημένα σε ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Τα funds παλεύουν με μαζικές εκροές».

Τα funds ακινήτων ανοιχτού τύπου στην Ευρώπη έχουν δει εκροές έξι συνεχόμενων τριμήνων, σύμφωνα με την Morningstar Inc. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτές έχουν αποσύρει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, αφήνοντας τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία στο χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια.

Πιέσεις στη ρευστότητα

Για τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές ή ομόλογα, τέτοιες εκροές είναι επώδυνες, αλλά δεν δημιουργούν ζητήματα ρευστότητας. Τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, αντίθετα, αγοράζουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να διαπραγματευτούν γρήγορα και των οποίων η τρέχουσα αξία μπορεί να είναι δύσκολο να εξακριβωθεί έως ότου πουληθούν ξανά, μερικές φορές σε σημαντικές εκπτώσεις από αυτό που τους είχε αποδώσει το αμοιβαίο κεφάλαιο.

Στη Γερμανία, πολλά αμοιβαία κεφάλαια δυσκολεύονται να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία λόγω των κανόνων που τους απαγορεύουν να τα πωλούν σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία.