Skip to main content

Ιταλικός Τύπος: Τούρκοι εισβάλλουν στα ελληνικά νησιά – Αλλά «δεν πάνε νύχτα»

Οι Τούρκοι επιλέγουν ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα οξύνει τη ρητορική της και επιλέγει την τακτική των διαρκών προκλήσεων, οι Τούρκοι ψηφίζουν για τις διακοπές τους.. ελληνικά νησιά.

Η «εισβολή» άρχισε, αλλά είναι από τουρίστες και δεν «έρχεται νύχτα», σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

Ο εκρηκτικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός και οι έντονες διακυμάνσεις του πλήττουν τον τουρισμό στην Τουρκία.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε το 75,4% τον Μάιο και τροφοδοτείται περαιτέρω από την αύξηση των τιμών για διαμονή και εστιατόρια.

Οι τιμές των ξενοδοχείων και το κόστος των εισιτηρίων εκτοξεύονται, καθιστώντας την Ελλάδα οικονομικά ωφελημένη.

Αποτέλεσμα; Τούρκοι «ψηφίζουν» ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους καθότι τους έρχεται πιο οικονομικά.

Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητος και έμποροι και ξενοδόχοι πρώτα εξαργύρωσαν τις ζημιές τους από τις πληθωριστικές εξάρσεις και στη συνέχεια αναπροσάρμοσαν τις τιμές με βάση τις πολύ υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες στη συνέχεια δεν υλοποιήθηκαν πλήρως. 

Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ υψηλή αύξηση των τιμών των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να είναι πιο βολικό για τους Τούρκους να πηγαίνουν διακοπές… στα γειτονικά ελληνικά νησιά.

Στη Σάμο, όπου περίπου 40.000 Τούρκοι πέρασαν τις διακοπές τους το 2023, αναμένονται περισσότεροι από 150.000.

«Δεν έρχονται νύχτα»

Ταυτόχρονα το δημοσίευμα αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πλέουν προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για τη «νυχτερινή στρατιωτική εισβολή» με την οποία συχνά απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έλληνες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το κόστος διακοπών στη χώρα τους

Μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι επαινούν τους Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη φιλοξενία τους. Μια κατάσταση που έχει μια παράλογη «γεύση»: στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή, οι μισοί από τους Έλληνες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το κόστος των διακοπών στη χώρα τους.

Πολλοί Τούρκοι διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές

Μια από τις κορυφαίες ενώσεις εστιατορίων της Τουρκίας ζήτησε από τα μέλη της να προσφέρουν εκπτώσεις 10% στα μενού τους σε μια προσπάθεια να «αναζωογονήσουν» τον κλάδο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι υψηλές τιμές στην Τουρκία δίνουν στους Έλληνες κέρδη ρεκόρ.

Τούρκοι φέρνουν υπερδιπλάσια έσοδα στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είναι ικανοποιημένος που οι Τούρκοι φέρνουν υπερδιπλάσια έσοδα στα ελληνικά νησιά από τους τουρίστες τσάρτερ από τη βόρεια Ευρώπη.

Βίζα εξπρές

Στην πραγματικότητα, περίπου 20.000 Τούρκοι στην Ελλάδα άνοιξαν την τουριστική περίοδο στις αρχές Απριλίου.

Τον Απρίλιο, οι Τούρκοι ήταν σε θέση να αποκτήσουν εύκολα επταήμερη βίζα για τα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο. Από τον Μάιο, αυτό ισχύει επίσης για τη Λέρο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και τη Σύμη.

Γ. Γεραπετρίτης: Ξεκινά στις 30 Μαρτίου το πρόγραμμα «Visa express» για Τούρκους πολίτες

Η απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης βίζας, που αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες Σένγκεν, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου του 2023, όπου επιτρέπει στους Τούρκους να παραμείνουν για επτά ημέρες χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω ταξιδιού σε άλλες χώρες της ΕΕ.