Skip to main content

G20: Συνεργασία για μεγαλύτερη φορολόγηση των «κροίσων»

REUTERS/Tita Barros

Ικανοποίηση από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την απόφασή τους να συνεργαστούν με σκοπό την υψηλότερη φορολόγηση των μεγαλύτερων περιουσιών διεμήνυσαν οι  υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του G20 κατά το τέλος της συνόδου τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας. Την απόφαση χαιρέτισε με ικανοποίηση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε χθες Παρασκευή, οι χώρες του G20 δεσμεύτηκαν να «συνεργαστούν» ώστε οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών να φορολογούνται περισσότερο, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν στην επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή.

Με «απόλυτο σεβασμό» στην «εθνική κυριαρχία σε φορολογικά ζητήματα», οι χώρες μέλη της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο συμφώνησαν «να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα με τις μεγαλύτερες περιουσίες θα συνεισφέρουν περισσότερο», στο πλαίσιο πιο «δίκαιων» φορολογικών συστημάτων και κοινωνιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Βραζιλία, η χώρα που ασκεί την προεδρία της G20.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξήρε τη θέση της G20 υπέρ της «φορολογικής δικαιοσύνης», κρίνοντας «επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη» την απόφαση.

«Το κοινό όραμα των υπουργών της G20 για την προοδευτική φορολογία είναι επίκαιρο και ευπρόσδεκτο, καθώς η ανάγκη να ανακτηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις σε πολλές χώρες», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου. Κατά την άποψή της, «η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των αποφάσεων αυτών».