Skip to main content

Γερμανία: Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί ο Κρίστιαν Λίντνερ

REUTERS/Liesa Johannssen

Εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη Bundestag

Τριγμούς στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο προκαλεί ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, καθώς εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη Bundestag, Ρολφ Μούτζενιχ τονίζοντας ότι «αμφισβητεί  θεμελιώδεις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης»

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Λίντνερ που μετέχει στην κυβέρνηση ως επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), υποστηρίζει ότι «μέσα σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την πολιτική ασφάλειας, τον προϋπολογισμό, καθώς και για τις αυστηρότερες απαιτήσεις για τα χρήματα των πολιτών».

Ο Λίντνερ πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση:« Η μεγαλύτερη ανησυχία μου σχετικά με τη σταθερότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές είναι τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD» .

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD ζήτησε επανειλημμένα να ανασταλεί το λεγόμενο «φρένο  χρέους» προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις. Το FDP αντιτάχθηκε σε αυτό, το οποίο προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στους Σοσιαλδημοκράτες.

Μετά τον δημοσιονομικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουλίου, ο Ρολφ Μούτζενιχ κατηγόρησε έμμεσα τον Λίντνερ ότι δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες του.

Στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο Λίντνερ τόνισε ότι εάν δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί το υπάρχον δημοσιονομικό κενό των 17 δισ. ευρώ μέσω των λεγόμενων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και  δεν θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση να περάσει ένας προϋπολογισμός με τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

Πριν λίγες ημέρες επίσης, ο επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη Bundestag, τάχθηκε κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία, την οποία διαπραγματεύτηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε δημοσίως αυτούς τους φόβους.

Ο Λίντνερ απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συμμαχία των τριών κομμάτων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, στις προγραμματισμένες για τον Σεπρέμβριο του 2025 ομοσπονδιακές εκλογές. «Δεν θα σχολιάσουμε  τις επιλογές συνασπισμού μέχρι το επόμενο έτος. Τώρα υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», είπε ο επικεφαλής του FDP.