Στις 16 Ιουλίου, στην πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» προβλέπεται ότι φέτος η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα φτάσει το 5%, ξεπερνώντας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις του Απριλίου.
Πρόσφατα, διεθνείς οργανισμοί και οίκοι όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και η UBS αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τις φετινές επιδόσεις της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Οι ειδικοί τονίσουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μια αναγνώριση από μέρους των διεθνών οίκων των συνολικών επιδόσεων της κινεζικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και των προσπαθειών της χώρας για την πρόληψη και αποκλιμάκωση των κινδύνων, με την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης να ενισχύεται.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Τσόου Μι, οι προβλέψεις αυτές βασίζονται τόσο σε αριθμούς όσο και σε γεγονότα. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η κατανάλωση ακολούθησαν μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, με την οικονομία να καταφέρνει εξαιρετικές επιδόσεις.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η συνολική αξία του εμπορίου αγαθών της Κίνας έφτασε τα 21,17 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε ετήσια βάση, και η κλίμακα του εμπορίου έφτασε σε νέο υψηλό. Η τριμηνιαία τάση συνέχισε επίσης να βελτιώνεται, με ρυθμό ανάπτυξης 7,4% το δεύτερο τρίμηνο, 2,5 και 5,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αντίστοιχα.
Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας Τσεν Φενγκγίνγκ δήλωσε ότι παρά την περιπλοκότητα και τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, η Κίνα, χάρη στα γερά θεμέλια του μεταποιητικού της τομέα, αποτελεί αξιόπιστο εμπορικό εταίρο για όλες τις χώρες του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει συγκρατημένα, ιδιαίτερα στην Ασία όπου οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά, και τα κινεζικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στις ξένες αγορές, ενισχύοντας την ανάπτυξη των κινεζικών εξαγωγών.
Η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη των νέων παραγωγικών της δυνάμεων, βελτιώνοντας συνεχώς τη δομή της οικονομίας της. Το γεγονός αυτό αποτελεί για τους διεθνείς οργανισμούς και οίκους σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Κατά την επίσκεψή της στην Κίνα φέτος τον Μάιο, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ (Gita Gopinath), δήλωσε ότι η προσήλωση της χώρας στην υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, στην πράσινη καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής και η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών αντιξοοτήτων.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια σειρά γεγονότων έχουν απορρίψει ορισμένες από τις προηγούμενες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας και συνέβαλαν στους διεθνείς οργανισμούς να αυξήσουν τις προσδοκίες ανάπτυξης για την οικονομία της Κίνας. Η Τσεν Φενγκινγκ δήλωσε ότι οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι βασικά σύμφωνες με τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης που έθεσε η Κίνα, υποδεικνύοντας ότι συμφωνούν με την κρίση της κινεζικής κυβέρνησης για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
«Η κινεζική οικονομία αποδεικνύει ότι οι όποιες αμφιβολίες ακούγονται από τρίτους σχετικά με τις σταθερές επιδόσεις της είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα, ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ο κλάδος των ακινήτων μπορεί να βυθίσει την Κίνα σε οικονομική κρίση. Τέτοιου είδους απόψεις επηρέαζαν στο παρελθόν την κρίση των διεθνών οργανισμών», δήλωσε η Τσεν Φενγκγίνγκ. Σύμφωνα με την ίδια, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές είναι μηδαμινή. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες οικονομίες, η δήλωση αυτή του ΔΝΤ αποδεικνύει ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει την αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης.
Παρά το περίπλοκο εξωτερικό περιβάλλον, η κινεζική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή στρατηγική αποφασιστικότητα και εισήγαγε μια σειρά λογικών, έγκαιρων και ακριβών πολιτικών χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Αυτή η στρατηγική αποφατικότατα έχει αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των διεθνών θεσμών στην κινεζική οικονομία και είναι λογικό να προσαρμοστεί ανάλογα η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.