Skip to main content

Κίνα: Ενισχύεται η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης του εμπορίου

Φωτογραφία του Τιεν Γουενγκουό
Εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονται στον διεθνή σταθμό Χουνάν Χουαϊχουά, όπου οι ατσάλινοι γερανοί εργάζονται ακατάπαυστα για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων

Από τις αρχές του έτους, το εμπόριο της Κίνας με τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες ακολουθεί μια θετική πορεία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, οι επιδόσεις του εξωτερικού εμπορίου τους χώρας σημείωσαν νέo ρεκόρ. Μεταξύ αυτών, το εμπόριο της Κίνας με αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες συνέχισε να αυξάνεται, συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, όσο και στη θεμελίωση της συνεχούς και συγκρατημένης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Τελωνειακής Διοίκησης της Κίνας δείχνουν ότι η αξία των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 21 τρισ. γιουάν, φτάνοντας συνολικά τα 21,17 τρισ. Συγκεκριμένα, το εμπόριο με κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΕΧΝΑ), της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής καθώς και με την Ινδία και άλλες χώρες και περιοχές αναπτύχθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με την «Επικαιροποιημένη Έκθεση για το Παγκόσμιο Εμπόριο» (Global Trade Update) της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, οι ισχυρές επιδόσεις των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών την περίοδο αυτή αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη ανάκαμψης του εμπορίου, και οφείλονται στην τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 2% του εμπορίου μεταξύ των χωρών του Νότου, κυρίως στην Ανατολική Ασία.

Από τις αρχές του έτους, το εμπόριο της Κίνας με τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες ακολουθεί μια θετική πορεία, συμβάλλοντας στην αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών ροών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας οικονομίας και τη μείωση του αντικτύπου των κρίσεων και άλλων κλυδωνισμών. Οι παράγοντες αυτοί εξομαλύνουν τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας και προωθούν αποτελεσματικά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ορισμένες αναλύσεις επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός συμπληρωματικότητας μεταξύ της Κίνας και των προαναφερθεισών χωρών και περιοχών όσον αφορά τους πόρους και τη βιομηχανική δομή. Μέσω της εμπορικής συνεργασίας, όλες οι πλευρές αξιοποιούν πλήρως τα αντίστοιχα πλεονεκτήματά τους, κατανέμουν αποτελεσματικά τους πόρους τους και προωθούν τη σταθερότητα και τη βελτίωση των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Σε μια εποχή όπου ορισμένες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την κινεζική οικονομία μέσω της μονομέρειας και του προστατευτισμού, αυτού του είδους η συνεργασία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εφοδιαστικών διαταραχών, παρέχοντας σταθερές εγγυήσεις για τις αλυσίδες και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός από τα παραδοσιακά βασικά προϊόντα, η εμπορική συνεργασία της Κίνας με τις σχετικές χώρες και περιοχές καλύπτει επίσης αναδυόμενους τομείς όπως η νέα ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία, η οποία προωθεί τη βιομηχανική αναβάθμιση και την τεχνολογική καινοτομία στις σχετικές χώρες και περιοχές, παρέχει νέες ευκαιρίες στην αγορά και έμπνευση καινοτομίας για τις κινεζικές επιχειρήσεις και με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη και υψηλής ποιότητας κατεύθυνση.

Η σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου της Κίνας με τις συγκεκριμένες χώρες και περιοχές στηρίζει σθεναρά την πολυμέρεια του εμπορικού συστήματος, διατηρεί τη σταθερότητα και ακεραιότητα της παγκόσμιας εμπορικής τάξης και προωθεί τη βελτίωση και ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής. Επιπλέον, χάρη στην εφαρμογή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), οι εμπορικές ροές μεταξύ των ασιατικών κρατών έχουν αυξηθεί, αποφέροντας σταδιακά αμοιβαία οικονομικά οφέλη, γεγονός που καθιστά τις οικονομίες της Ασίας σταθερότερες από εκείνες των λοιπών περιοχών του κόσμου.

Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η οικονομική ανάπτυξη και οι μεταβολές της πολιτικής των αναπτυγμένων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία σίγουρα χρήζουν προσοχής, ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις ακάματες προσπάθειες των αναδυόμενων αγορών και οικονομιών για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.