Skip to main content

Ο υπερτουρισμός στην Ιαπωνία προκαλεί έκρηξη γεννήσεων… στα ελάφια

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σημαντική εισροή τουριστών από τότε που άνοιξε ξανά μετά την πανδημία

«Πονοκεφάλους» προκαλούν στους ντόπιους τα προβλήματα υπερτουρισμού της Ιαπωνίας, αλλά υπάρχουν κάποιοι που επωφελούνται από την αύξηση της επισκεψιμότητας: τα ελάφια. Και πιο συγκεκριμένα, τα ελάφια που ζουν στη Νάρα, την αρχαία πρωτεύουσα έξω από το Κιότο, που φιλοξενεί μια σειρά από ιστορικά κτίρια αναγνωρισμένα από την UNESCO.

Η Νάρα και τα ελάφια της είναι τόσο στενά συνδεδεμένα που τα ανοιχτόχρωμα ζώα απεικονίζονται στις τουριστικές διαφημίσεις της πόλης, σε λεωφορεία, εισιτήρια τρένων και πολλά άλλα. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με αναμνηστικά με θέμα τα ελάφια, όπως λούτρινα ζωάκια και κορδέλες με κέρατα.

92 ελάφια περισσότερα σε σχέση με πέρυσι

Η πόλη πραγματοποίησε πρόσφατα απογραφή ελαφιών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν 313 ελάφια (αρσενικά), 798 θηλυκά (θηλυκά) και 214 ελάφια (μωρά) στο πάρκο Νάρα. Πρόκειται για αύξηση κατά 92 ελάφια σε σχέση με πέρυσι και συνολικά 1.325 ελάφια.

Αλλά τι σχέση έχει αυτό με τον τουρισμό;

Παρά το γεγονός ότι η Νάρα φιλοξενεί αξιοθέατα όπως ο ναός Todaiji, μία από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο, η πλειονότητα των τουριστών έρχεται για να συναντήσει τα ελάφια, τα οποία είναι γνωστό ότι υποκλίνονται ευγενικά όταν τους δίνεται ένα κράκερ. Οι πάγκοι γύρω από τη Νάρα πωλούν αυτές τις ειδικές λιχουδιές από πίτουρο ρυζιού «Shika Senbei», οι οποίες είναι ασφαλείς για τα ελάφια.

Ο Νομπουγιούκι Γιαμαζάκι του Ιδρύματος Διατήρησης Ελαφιών της Νάρα δήλωσε στο CNN ότι «η συνεχής αύξηση του αριθμού των σνακς που καταναλώνονται έχει ως αποτέλεσμα την πιο ενεργή αναπαραγωγή των ελαφιών. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο και τα ελάφια μπορούν να πάρουν τα κράκερ πιο εύκολα».

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και ελαφιού θετικές. Ορισμένα ελάφια έχουν συνηθίσει υπερβολικά την παρουσία ανθρώπων και είναι πολύ πρόθυμα να αρπάξουν ένα κράκερ από το χέρι ενός τουρίστα.

Ατυχήματα

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ελαφιών και των ανθρώπων, αυξάνεται και ο αριθμός των προβλημάτων», πρόσθεσε ο Yamazaki. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αύξηση των ατυχημάτων με ανθρώπους να παρασύρονται ή να δαγκώνονται από ελάφι».

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Γυναικών της Νάρα διαπίστωσε ότι λιγότερα ελάφια υποκλίνονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η χώρα ήταν κλειστή για τους διεθνείς τουρίστες. Η υπόκλιση στα ελάφια είναι μοναδική στη Νάρα και δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο είδος ελαφιού.

«Πριν από πολύ καιρό, τα ελάφια στην πρωτεύουσα Νάρα φοβόντουσαν τους ανθρώπους, οπότε μπορεί να άρχισαν να υποκλίνονται ως αποτέλεσμα του άγχους τους. Ωστόσο, η πόλη σταδιακά έγινε αξιοθέατο και τα ελάφια έμαθαν να υποκλίνονται στους ανθρώπους για να πάρουν κρακεράκια ρυζιού Shika Senbei», δήλωσε ο καθηγητής Yoichi Yusa, επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Νάρα το 2022.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σημαντική εισροή τουριστών από τότε που άνοιξε ξανά μετά την πανδημία. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους ήρθαν στην Ιαπωνία περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες ανά μήνα, σπάζοντας ρεκόρ τουρισμού όλων των εποχών.

Ορισμένοι προορισμοί, ακολουθώντας παρόμοια μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη, άρχισαν να επιβάλλουν τέλη στους τουρίστες.

Από την 1η Ιουλίου, το όρος Φούτζι εφάρμοσε ανώτατο όριο ημερήσιων επισκεπτών 4.000 πεζοπόρων. Οι επισκέπτες πρέπει να πληρώνουν 2.000 γιεν ανά άτομο. Εν τω μεταξύ, το δημοφιλές ιερό Ιτσουκουσίμα κοντά στη Χιροσίμα, το οποίο επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2023, άρχισε πρόσφατα να χρεώνει εισιτήριο εισόδου για πρώτη φορά στην χιλιόχρονη ιστορία του.

Πηγή: CNN