Skip to main content

Crowdstrike: Χάος Νο. 2 με εγκληματίες να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση

Fishing από χάκερς που προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι της Crowdstrike - Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες αρχές Βρετανίας και Αυστραλίας

Το χάος ανά τον πλανήτη συνεχίζεται μετά τη μεγαλύτερη κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων στην ιστορία, η οποία και προέκυψε κατά την αναβάθμιση λογισμικού ασφαλείας της εταιρείας Crοwdstrike για τα Microsoft Windows.

Εκατοντάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βλέπουν την μπλε οθόνη στους υπολογιστές τους, ενώ τα «κενά αέρος» για τους αερομεταφορείς συνεχίζονται. Περισσότερες από 1.600 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής σήμερα. Παράλληλα νοσοκομεία και άλλοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τα ηλεκτρονικά τους συστήματα εκτός σύνδεσης.

Πέρα από τα προβλήματα ωστόσο στις υπηρεσίες και την εφοδιαστική αλυσίδα, έχει αρχίσει να αναδύεται ένας νέος κίνδυνος. Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι εδώ και σε πλήρη ετοιμότητα να χτυπήσει.

Explainer: Το μεγάλο blackout της Microsoft μέσω Crowdstrike – Πώς συνέβη, πώς επεκτάθηκε, πόσο θα διαρκέσει

Τα alert των αρχών σε Αυστραλία και Βρετανία

Η αρχή εθνικής ασφαλείας της Αυστραλίας (ASD) εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για χάκερς, που προσπαθούν να υποκλέψουν δεδομένα και χρήματα από τα θύματα του ψηφιακού black out. Ουσιαστικά προσπαθούν να τους «ψαρέψουν» υποσχόμενοι επίλυση του προβλήματος, ισχυριζόμενοι ότι είναι ειδικοί που θέλουν να βοηθήσουν ή και προσωπικό της CrowdStrike.

«Alert! Κατανοούμε ότι ένας αριθμός κακόβουλων ιστότοπων και ανεπίσημος κώδικας δημοσιεύονται που ισχυρίζονται ότι βοηθούν τις οντότητες να ανακάμψουν», αναφέρεται στην ειδοποίηση που εκδόθηκε. Η υπηρεσία καλεί όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να χρησιμοποιούν απευθείας τον ιστότοπο της CrowdStrike για αναζήτηση πληροφοριών και βοήθειας.

Η προειδοποίηση της ASD ακολουθεί ανάλογη επισήμανση από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC). Από χθες η υπηρεσία κάλεσε τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ύποπτα email ή κλήσεις που προσποιούνται ότι βοηθούν εκ μέρους της CrowdStrike ή της Microsoft.

«Έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση του phishing που αναφέρεται σε αυτή τη διακοπή, καθώς καιροσκοπικοί κακόβουλοι παράγοντες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Οι ακυρώσεις των πτήσεων

Οι ουρές στα αεροδρόμια εν τω μεταξύ σε Βρετανία, Γερμανία, Ινδία, ΗΠΑ και άλλες χώρες, συνεχίζονται.

Από το πρωί του Σαββάτου έχουν ακυρωθεί 1.639 πτήσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 6.855 πτήσεις που ακυρώθηκαν συνολικά χθες. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 6,2% όλων των προγραμματισμένων πτήσεων.

Περίπου 10 δισ. το πλήγμα στην κεφαλαιοποίηση της Crowdstrike

H CrowdStrike είδε την κεφαλαιποίησή της να συρρικνώνεται από τα 83,48 δισ. δολάρια το βράδυ της Πέμπτης στα 72,68 δισ. δολάρια το πρωί της Παρασκευής. Το βράδυ της Παρασκευής έκλεισε στα 74,22 δισ. δολάρια, καλύπτοντας μέρος των απωλειών.

Η μετοχή της δέχθηκε σφυροκόπημα και κάποια στιγμή υποχωρούσε έως και 20%, για να κλείσει τελικά με πτώση περίπου 11%.

→Διαβάστε ακόμη: Όταν «πέφτουν» Google, Facebook, Fastly και χάνεται η ψηφιακή γη κάτω από τα πόδια μας