Skip to main content

Κρίση Crowdstrike – Microsoft: Μία δοκιμασία εβδομάδων για την εφοδιαστική αλυσίδα

REUTERS/Bing Guan

Ακόμη και μικροπροβλήματα οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις

Το σφάλμα στην αναβάθμιση του λογισμικού της CrowdStrike που οδήγησε σε κατάρρευση τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft και προκάλεσε το μεγαλύτερο black out πληροφοριακών συστημάτων στην ιστορία, δεν καθήλωσε μόνο χιλιάδες αεροπλάνα, αλλά προκάλεσε αναστάτωση και σοβαρές καθυστερήσεις στα λιμάνια των ΗΠΑ και του κόσμου.

Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στην πολύπαθη τα τελευταία χρόνια εφοδιαστική αλυσίδα. «Τα αεροπλάνα και πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Θα χρειαστούν πολλές μέρες ή και εβδομάδες για να επιλυθούν πλήρως τα προβλήματα», δήλωσε στο CNBC ο Niall van de Wouw, επικεφαλής αεροπορικών μεταφορών στη συμβουλευτική εταιρεία Xeneta. «Αυτή είναι μια υπενθύμιση του πόσο ευάλωτες είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού – θαλάσσιες και εναέριες- σε μία αστοχία πληροφορικής», πρόσθεσε.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στους μεγαλύτερους κόμβους εμπορευματικών μεταφορών στον κόσμο στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Αυξημένη ζήτηση

Η νέα αυτή πρόκληση για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έρχεται εν μέσω αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, με τη ζήτηση να είναι αυξημένη κατά 13% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η προσφορά των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών έχει αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 3%, προκαλώντας ήδη υψηλότερο κόστος, σύμφωνα με τη Xeneta.

«Οι ναυλωτές είχαν ήδη ανησυχίες σχετικά με τη χωρητικότητα αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών λόγω των τεράστιων αυξήσεων της ζήτησης το 2024, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική αύξηση των προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο van de Wouw. «Η διαθέσιμη χωρητικότητα στην αγορά είναι ήδη περιορισμένη, επομένως οι αεροπορικές εταιρείες θα δυσκολευτούν να μετακινήσουν αύριο φορτίο που θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί σήμερα.

Ο Πιτ Μπούτιτετζ, υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC το πρωί της Παρασκευής ότι «αυτά τα συστήματα, αυτές οι πτήσεις, λειτουργούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, οι επιπτώσεις επιμένουν για καιρό».

Μικρά προβλήματα, μεγάλες καθυστερήσεις

Λιμάνια, εμπορευματικές σιδηροδρομικές γραμμές, αναφέρουν κάποια προβλήματα, αλλά δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Στα λιμάνια όμως ακόμη και μικροπροβλήματα μπορεί να μετατραπούν σε μεγάλες καθυστερήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις για παράδειγμα επηρεάστηκαν οι πύλες, πράγμα που σημαίνει ότι τα φορτηγά δεν μπορούσαν να μπουν ή να βγουν επί ώρες.

Όσο για τους ταχυμεταφορείς, η FedEx ανέφερε σε δήλωσή της ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι πιθανές καθυστερήσεις για τις παραδόσεις πακέτων». Η UPS ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα συστήματα υπολογιστών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επηρεάστηκαν, αλλά η αεροπορική της εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά και οι οδηγοί βρίσκονται στους δρόμους για να παραδίδουν τους πελάτες.