Skip to main content

Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία πίσω από το παγκόσμιο black out πληροφοριακών συστημάτων

Η εταιρεία υπέστη σοβαρή διακοπή στη λειτουργία της, ενώ ήταν σε εξέλιξη διαδικασία update των συστημάτων της

Το πρωί της Παρασκευής βρήκε τη Microsoft, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ανά τον κόσμο να προειδοποιούν για προβλήματα στα συστήματά τους. Μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και η αστυνομία επηρεάστηκαν (και επηρεάζονται ακόμη αυτή την ώρα) επίσης σε πολλές χώρες από την Αυστραλία, έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πίσω από το παγκόσμιο αυτό black out πληροφοριακών συστημάτων βρίσκεται, όπως έγινε γνωστό, η Crowdstrike, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κυβερνοασφάλειας στον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν σε εκείνη, λόγω της τεράστιες έκτασης των επιπτώσεων.

Η επιβεβαίωση

Η ίδια εταιρεία επιβεβαίωσε στο NBC ότι υπέστη σημαντική διακοπή λειτουργίας την Παρασκευή και πως αυτή επηρεάζει επιχειρήσεις – πελάτες της (ή και τρίτους μέσω των πελατών της) παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν με την τελευταία ενημέρωση/αναβάθμιση (update) του λογισμικού ασφαλείας για Windows, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η CrowdStrike βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επιδιόρθωσης του σφάλματος.

«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows.

Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.

Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και προωθείται επιδιόρθωση. Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας.

Συνιστούμε περαιτέρω στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους του Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών. Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

Το προφίλ της εταιρείας

Η CrowdStrike παινεύεται στη σελίδα της ότι «έχει επαναπροσδιορίσει την ασφάλεια με την πιο προηγμένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο που προστατεύει και δίνει νέες δυνατότητες σε ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογίες που οδηγούν τις σύγχρονες επιχειρήσεις».

Προσφέρει υπηρεσίες θωράκισης των πιο κρίσιμων τομέων κινδύνου στο cloud, μπλοκάροντας τις παραβιάσεις. Με την υποστήριξη του CrowdStrike Security Cloud, η πλατφόρμα CrowdStrike Falcon® αξιοποιεί δείκτες επίθεσης σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες απειλών και παρέχει υπερ-ακριβείς ανιχνεύσεις, αυτοματοποιημένη προστασία τρωτών σημείων και αποκατάσταση.

Προσφέρει υπηρεσίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταποιητικές βιομηχανίες, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενεργειακές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, λιανεμπόριο και υπηρεσίες αερομεταφορών. Συνολικά έχει 29.000 πελάτες ανά τον κόσμο.

62 από τις επιχειρήσεις της λίστας Fortune 100 την έχουν επιλέξει. Τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει άκρως δυναμική αύξηση εσόδων, έχει γυρίσει σε κέρδη από ζημίες, ενώ έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να διπλασιάζεται. 

Το σφυροκόπημα στη μετοχή

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η εταιρεία ευθύνεται για το τσουνάμι των επιπτώσεων ανά τον κόσμο, η μετοχή της βρέθηκε στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές καταγράφει πτώση 14%, ενώ παρασύρει στο κόκκινο και τη μετοχή της Microsoft.

Βυθίζεται η μετοχή της Crowdstrike – Στο «κόκκινο» και η Microsoft μετά την παγκόσμια κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων

Όλες οι εξελίξεις για τη μαζική κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων από το liveblog της Ναυτεμπορικής.